TopReceptek.hu Levesek Csalánleves: Egészséges leves, tele ízzel, olcsón
Csalánleves: Egészséges leves, tele ízzel, olcsón
Recept Csalánleves: Egészséges leves, tele ízzel, olcsón
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   27.4.2023

Csalánleves: Egészséges leves, tele ízzel, olcsón

Ettetek már csalánlevest? A rétek, erdők lassan tele lesznek csalánnal, így érdemes kicsit kizökkenni a megszokott komfortzónából, kesztyűt húzni és szerezni pár friss csalánlevelet. A csalánnak számos jótékony hatása van a szervezetre és egészségre.

25 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
4 marék
friss csalánlevél
1 db
vöröshagyma
2 db
burgonya
2 db
sárgarépa
1 liter
zöldségalaplé
ízlés szerint
vaj
ízlés szerint
ízlés szerint
bors
250 ml
főzőtejszín vagy habtejszín
Recept elkészítése
Nyomtatás

Miért készítsünk csalánlevest?

Sokak szerint a csalán nagyon csípős és nem kedves növény, de a negatív tapasztalat ellenére a konyhában is lehet, sőt, van is szerepe. Számos pozitív hatása van a szervezetre, többek között méregtelenítés során is használható. A szépségipar is kihasználja a csalán jótékony tulajdonságait, serkenti a hajnövekedést, fényessé teszi azt, de akár fájdalom során is segíthet. Tea formájában már régóta ismert, de érdemes levesként is kipróbálni.

  1. A csalánt hideg vízzel alaposan megmossuk, megpároljuk, apróra vágjuk.
  2. A burgonyát és répát megpucoljuk, kockára vágjuk.
  3. A hagymát apróra vágjuk.
  4. Edényben kevés vajat hevítünk, a vöröshagymát ezen porítjuk meg. Amikor már a hagyma üveges, hozzáadjuk az előkészített burgonyát és sárgarépát, pár percig együtt pirítjuk. Alaplével felöntjük és addig főzzük, amíg a burgonya és répa megpuhul.
  5. Hozzáadjuk a csalánt, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd levesszük a lángról.
  6. Leturmixoljuk, majd tejszínnel felöntjük. Egyet rottyantunk rajta, és már tálalható is.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása