Csavart kifli tejfölös kelt tésztából, kelesztés nélkül

Pihe-puha töltött finomság, amit sósan és édesen is el lehet készíteni. A csavart kifli finom tejfölös tésztából készül, és az elkészítés során a kelesztés kihagyásával legalább 1 órát tudok spórolni. A tészta természetesen felfuttatott élesztővel készül, de rögtön kinyújtom, cikkekre vágom, megtöltöm és felcsavarom. A csavart kifli tejfölös kelt tésztából, kelesztés nélkül végtelenül finom, ráadásul a tésztájával is könnyű dolgozni, nem ragad. Most Nutellával és lekvárral töltöttem, de legközelebb sajtos-szalámis töltelékkel készítem.

Hozzáadta:Alexa96, 29.4.2017
Kategória: Péksütemények
Csavart kifli tejfölös kelt tésztából, kelesztés nélkül

Hozzávalók

600 gbúzafinomliszt
1 csomagsütőpor
1 kv. kanál
100 mlolaj
200 mllangyos tej
250 mltejföl
1 kockaélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
Szükségünk lesz:
1 dbtojás sárgája
1 ev. kanáltej

Elkészítés menete

  1. 100 ml tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, félretesszük és megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. A többi hozzávalót egy tálba tesszük, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát nem kelesztjük, azonnal dolgozunk vele.
  3. 4 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket kör alakúra nyújtjuk, majd cikkekre vágjuk. Az egyes cikkeket tetszés szerint töltjük: butella, lekvár, dió, mák, sajt, sonka, szárított paradicsom…
  4. A töltött cikkeket felcsavarjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. Megkenjük a kevés tejjel felvert tojás sárgájával. Ha sós kifliket csináltunk, szezámmaggal vagy köménymaggal megszórjuk. majd egy konyharuhával letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
  6. A kifliket 200 fokon aranyszínűre sütjük.