Csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva

A csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva az egyik kedvencem. Nem hittem volna, hogy a fánkok világában valami újat lehet vinni, de ez a recept levett a lábamról. A lágy, omlós, ízes tészta, a finom fahéjas cukorral egyszerűen mesés. Annyira finom, hogy a fél kiló lisztből készült fánkok pillanatok alatt elfogynak. Ez az oka annak, hogy ha nekiállok az elkészítésének, akkor legalább dupla adagot készítek. Még így is nagy az esélye annak, hogy másnapra egy darab sem marad.

Hozzáadta:, 22.8.2017
Kategória: Főételek, Előételek, falatkák
Recept Csavart rikottafánk fahéjas cukorba forgatva

Hozzávalók

500 gbúzafinomliszt
150 mltej
20 gkristálycukor
1 csomagszárított élesztő
3 dbtojás sárgája
25 gvaj
120 gricotta
csipet só
olaj sütéshez
fahéjas cukor beforgatáshoz

Elkészítés menete

  1. Minden hozzávaló (az olajat kivéve) kitesszük az asztara és legalább 1 órát kint hagyjuk. Tapasztalatom szerint ha a hozzávalók azonos hőmérsékletűek, akkor a tészta gyorsabban és jobban is megkel.Tipp: Sós torta lépésről lépésre, fotókkal
  2. Egy tálba beleöntjük a tejet, a cukrot és az élesztőt. Kezünkkel elkeverjük és 5 percig pihentetjük.
  3. Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, a ricottát, a velolvasztott vajat és a csipet só. Elkeverjük, hozzáöntjük a kovászt és az egészet sima állagú tésztává dolgozzuk. Lefedjük, és egy órát kelesztjük. Ha azt szeretnénk, hogy a tészta gyorsabban megkeljen, akkor a tésztás edényt egy nagyobb, meleg vízzel teli tálba tesszük. Így gyorsabban megkel.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
  4. A tésztából kisebb darabokat szaggatunk ki, kezünkkel széthúzzuk, majd 15-20 cm hosszú darabokra felvágjuk. A darabokat félbe hajtjuk és egymás köré fonjuk.
  5. A fánkokat forró olajban aranyszínűr sütjük, a kész fánkokat papírtörlőre tesszük és a felesleges olajat leitatjuk.Tipp: TOP 13 ellenállhatatlan kuglóf recept, amivel mindenkit levesz a lábáról
  6. A fánkokat fahéjas cukorba forgatjuk. Ha nincs kéznél, akkor a sima porcukor, vaníliacukor, vagy ezek keveréke is tökéletesen megfelel.