Csavart rúd almás-diós töltelékkel

A csavart rúd almás-diós töltelékkel elkészítésébe szinte mindenki belevághat, ugyanis nem igényel túl nagy konyhai rutint. Csak össze kell állítani a tésztát (a hozzávalókat elkeverjük és szépen tészta állagúvá dolgozzuk), és talán a csavarás igénye némi kézügyességet. A töltelék szintén egyszerű, lényegében reszelt alma és darált dió, némi cukorral és fahéjjal. Természetesen dió és alma mellett más töltelékkel is megállja a helyét, és bátran lehet vele kísérletezni. Mi imádjuk.

Recept Csavart rúd almás-diós töltelékkel

Hozzávalók

Tészta:
500 grétesliszt
25 gfriss élesztő
2 dbtojás sárgája
100 mlkefir
150 mltej
10 mlnapraforgóolaj
3 ev. kanálkristálycukor
1 dbcitrom leve
csipet só
Töltelék:
5 dbközepes alma
50 gdarált dió
3 ev. kanálkristálycukor
ízlés szerint fahéj
tojás a bekenéshez
porcukor szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet a tojás sárgájával, kefirrel, olajjal, csipet sóval és a citrom levével. Ezután hozzáöntjük a kovászt, majd az egészet sima állagú tésztává gyúrjuk. Meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk, majd mindkét adagot kb. 0.5 cm vastag, téglalap alakú tésztává nyújtjuk. Az alsó tésztára rátesszük a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát. Megszórjuk a cukorral, ízlés szerint fahéjjal, majd erre kerül a darált dió. Az almával és dióval megtöltött tészta tetejére rátesszük a másik tésztalapot és kicsit rányomkodjuk az alsó tésztára.
  4. A téglalapot éles késsel kb. 3 cm vastag csíkokra vágjuk. A csíkokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd a sütőpapíron a töltött tésztacsíkon 2-t vagy 3-at csavarunk.
  5. A csavart rudakat felvert tojással megkenjük és 180 fokon addig sütjük, amíg szépen meg nem barnulnak.
  6. A csavart rolókat kihűtjük, porcukorral meghintjük és tálaljuk. Jó étvágyat!