Cseh lekváros-túrós kalács

Recept Cseh lekváros-túrós kalács
KÜLDÖTT KÉPEK

A cseh lekváros-túrós kalács nemcsak desszertnek, hanem akár főételnek is tökéletes. Puha, édes, tartalmas, laktató. Én általában savanyú bablevessel együtt szoktam készíteni, és elég gyakran váltogatom a lekváros feltétet: néha szilvalekvár, néha baracklekvár, néha eperlekvár, mikor mihez van a családnak gusztusa. Így vagy úgy, a cseh lekváros-túrós kalács biztos a család egyik kedvence lesz.

KÜLDÖTT KÉPEK

ALAPANYAGOK

Tészta:

30 gélesztő
1 ev. kanálkristálycukor
100 mltej
120 gmargarin
80 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
2 dbtojás sárgája
250 mlhabtejszín
500 grétesliszt
1/2 kv. kanál
1 dbtojás bekenéshez

Túrós töltelék:

250 gmagas zsírtartalmú túró
1 dbtojás
60 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
2 ev. kanálrétesliszt
50 gmazsola
1 dbcitrom reszelt héja

Lekváros töltelék:

100 gszilvalekvár
2 ev. kanálrum
1 kv. kanálreszelt fahéj

Édes morzsa:

40 grétesliszt
30 gkristálycukor
30 gvaj

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A hozzávalókat elkészítjük. Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük. Meleg helyre tesszük, majd megvárjuk, míg felfut. A puha vajat elkeverjük a porcukorral, vaníliacukorral és a tojások sárgájával. A tejszínt tejszínhabbá verjük. Egy tálba beletesszük a sóval elkevert lisztet, hozzáadjuk a vajas masszát, a kovászt és a tejszínhabot. A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd sima állagú tésztává dolgozzuk. Ezután még legalább 5 percig gyúrjuk, végül meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  2. A túrót elkeverjük tojással, cukorral, vaníliacukorra, a citrom reszelt héjával és a mazsolával. Ha valaki nem szereti a mazsolát, akkor elhagyható. A lekvárt elkeverjük a rummal és az őrölt fahéjjal. A morzsához a hozzávalókat elkeverjük.
  3. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk. A tésztát kb. 25 db kis négyzetre vágjuk.
  4. A kis négyzetek közepére egy villával kis adag túrós tölteléket teszünk, és becsomagoljuk. A töltött csomagokból kis cipócskákat formázunk, majd ezeket kiolajozott tepsire tesszük. A cipócskák közepére kis mélyedést csinálunk ujjunkkal. A kalácsokat megkenjük a felvert tojással, majd a mélyedésbe kerül a lekváros töltelék.
  5. Megszórjuk az édes morzsával és a tepsin még további 10 percet kelesztjük. A kalácsokat 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  6. A kész kalácsok tökéletesek, ízletesek puhák, és még másnap is isteni finomak. Jó étvágyat!
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás