Cseh lekváros-túrós kalács

Hozzáadta: Babu27, 3.12.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Sárgabarack, Gyümölcs szerint, Szilva
KÜLDÖTT KÉPEK
A cseh lekváros-túrós kalács nemcsak desszertnek, hanem akár főételnek is tökéletes. Puha, édes, tartalmas, laktató. Én általában savanyú bablevessel együtt szoktam készíteni, és elég gyakran váltogatom a lekváros feltétet: néha szilvalekvár, néha baracklekvár, néha eperlekvár, mikor mihez van a családnak gusztusa. Így vagy úgy, a cseh lekváros-túrós kalács biztos a család egyik kedvence lesz.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 3.12.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Túrós édességek, sütemények, Sárgabarack, Gyümölcs szerint, Szilva
ALAPANYAGOK
Tészta:
30 gélesztő
1 ev. kanálkristálycukor
100 mltej
120 gmargarin
80 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
2 dbtojás sárgája
250 mlhabtejszín
500 grétesliszt
1/2 kv. kanálsó
1 dbtojás bekenéshez
Túrós töltelék:
250 gmagas zsírtartalmú túró
1 dbtojás
60 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
2 ev. kanálrétesliszt
50 gmazsola
1 dbcitrom reszelt héja
Lekváros töltelék:
100 gszilvalekvár
2 ev. kanálrum
1 kv. kanálreszelt fahéj
Édes morzsa:
40 grétesliszt
30 gkristálycukor
30 gvaj
- A hozzávalókat elkészítjük. Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük. Meleg helyre tesszük, majd megvárjuk, míg felfut. A puha vajat elkeverjük a porcukorral, vaníliacukorral és a tojások sárgájával. A tejszínt tejszínhabbá verjük. Egy tálba beletesszük a sóval elkevert lisztet, hozzáadjuk a vajas masszát, a kovászt és a tejszínhabot. A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd sima állagú tésztává dolgozzuk. Ezután még legalább 5 percig gyúrjuk, végül meleg helyen 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk. A tésztát kb. 25 db kis négyzetre vágjuk.
- A kis négyzetek közepére egy villával kis adag túrós tölteléket teszünk, és becsomagoljuk. A töltött csomagokból kis cipócskákat formázunk, majd ezeket kiolajozott tepsire tesszük. A cipócskák közepére kis mélyedést csinálunk ujjunkkal. A kalácsokat megkenjük a felvert tojással, majd a mélyedésbe kerül a lekváros töltelék.
- A kész kalácsok tökéletesek, ízletesek puhák, és még másnap is isteni finomak. Jó étvágyat!
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS