TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Túrós édességek, sütemények Cseh lekváros-túrós kalács
Cseh lekváros-túrós kalács
Recept Cseh lekváros-túrós kalács
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A cseh lekváros-túrós kalács nemcsak desszertnek, hanem akár főételnek is tökéletes. Puha, édes, tartalmas, laktató. Én általában savanyú bablevessel együtt szoktam készíteni, és elég gyakran váltogatom a lekváros feltétet: néha szilvalekvár, néha baracklekvár, néha eperlekvár, mikor mihez van a családnak gusztusa. Így vagy úgy, a cseh lekváros-túrós kalács biztos a család egyik kedvence lesz.

Babu27    ·   3.12.2016

Cseh lekváros-túrós kalács

A cseh lekváros-túrós kalács nemcsak desszertnek, hanem akár főételnek is tökéletes. Puha, édes, tartalmas, laktató. Én általában savanyú bablevessel együtt szoktam készíteni, és elég gyakran váltogatom a lekváros feltétet: néha szilvalekvár, néha baracklekvár, néha eperlekvár, mikor mihez van a családnak gusztusa. Így vagy úgy, a cseh lekváros-túrós kalács biztos a család egyik kedvence lesz.

Alapanyagok

Tészta:

30 g
élesztő
1 ev. kanál
kristálycukor
100 ml
tej
120 g
margarin
80 g
porcukor
1 csomag
vaníliacukor
2 db
tojás sárgája
250 ml
habtejszín
500 g
rétesliszt
1/2 kv. kanál
1 db
tojás bekenéshez

Túrós töltelék:

250 g
magas zsírtartalmú túró
1 db
tojás
60 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliacukor
2 ev. kanál
rétesliszt
50 g
mazsola
1 db
citrom reszelt héja

Lekváros töltelék:

100 g
szilvalekvár
2 ev. kanál
rum
1 kv. kanál
reszelt fahéj

Édes morzsa:

40 g
rétesliszt
30 g
kristálycukor
30 g
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A hozzávalókat elkészítjük. Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük. Meleg helyre tesszük, majd megvárjuk, míg felfut. A puha vajat elkeverjük a porcukorral, vaníliacukorral és a tojások sárgájával. A tejszínt tejszínhabbá verjük. Egy tálba beletesszük a sóval elkevert lisztet, hozzáadjuk a vajas masszát, a kovászt és a tejszínhabot. A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd sima állagú tésztává dolgozzuk. Ezután még legalább 5 percig gyúrjuk, végül meleg helyen 45 percig kelesztjük.
  2. A túrót elkeverjük tojással, cukorral, vaníliacukorra, a citrom reszelt héjával és a mazsolával. Ha valaki nem szereti a mazsolát, akkor elhagyható. A lekvárt elkeverjük a rummal és az őrölt fahéjjal. A morzsához a hozzávalókat elkeverjük.
  3. A megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk. A tésztát kb. 25 db kis négyzetre vágjuk.
  4. A kis négyzetek közepére egy villával kis adag túrós tölteléket teszünk, és becsomagoljuk. A töltött csomagokból kis cipócskákat formázunk, majd ezeket kiolajozott tepsire tesszük. A cipócskák közepére kis mélyedést csinálunk ujjunkkal. A kalácsokat megkenjük a felvert tojással, majd a mélyedésbe kerül a lekváros töltelék.
  5. Megszórjuk az édes morzsával és a tepsin még további 10 percet kelesztjük. A kalácsokat 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  6. A kész kalácsok tökéletesek, ízletesek puhák, és még másnap is isteni finomak. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása