Csiperkegomba keksz

Mikor elkészítettem a csiperkegomba kekszet, első ránézésre nehéz volt megállapítani, hogy tényleg kekszről van szó, és nem valódi csiperkéről. Ahhoz, hogy a kicsit lapított gombakalap forma kialakuljon, a tésztájába kell a keményítő. Ettől az elkészített golyók „kilaposodnak”. A gombatönk megformázáshoz egy sima aromás üvegcsét használtam: a száját vízbe, majd kakaóba mártottam, és ezzel formáztam meg. A kakaó alakítja ki a kalap alatti sötét lemezrészt. Én most egy kevésbé cukros változatot készítettem, de bátran adható a tésztájához vaníliacukor, és vaníliakivonattal is ízesíthető.

Hozzáadta:Babu27, 3.3.2017
Kategória: Sütemények
Csiperkegomba keksz

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
2 dbtojás
250 gporcukor
250 gkukoricakeményítő
230 gvaj
650 grétesliszt
1 csomagsütőpor
1 dbcitrom héja
kakaó

Elkészítés menete

  1. A vajat a cukorral habosra verjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojást. Ezután belekeverjük a citrom reszelt héját. A keményítőt a liszttel és sütőporral elkeverjük, majd ezt is beledolgozzuk a tojásos keverékbe.
  2. A hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha a tészta már elválik a kezünktől. Ezután 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A tésztából kezünkkel kis golyókat formázunk. A golyókat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ezután egy kis aromás üvegcse száját benedvesítjük, kakaóba mártjuk jó mélyen, majd ugyanezzel a mozdulattal a kis golyóba is belenyomjuk az üvegcse száját. Ezzel el is készült a gombafej.
  4. A gombakekszet 12-15 percig 170 fokos sütőben sütjük. Sütés után kihűtjük és tálaljuk. Jó étvágyat!