Csirkekuglóf
A kuglóf sütőformát nemcsak édességek, hanem akár sós és tartalmas, húsos fogások elkészítésére is lehet használna. A csirkemell tortát már többször készítettem a családnak, de legutóbb, hogy egy kis változatosságot csempésszek a fogásokba, a csirkekuglófot készítettem el. A menet nagyon egyszerű: a szalonnával jó alaposan kibéleljük a formát, beletesszük a kiklopfolt és ízesített csirkemellet, rápakoljuk a többi hozzávalót – tojás, fűszerek, sajt, kolbász, füstölt sonka…, majd betakarjuk a szalonnával és készre sütjük. A kuglófot burgonyával tálaljuk.
KÜLDÖTT KÉPEK
ALAPANYAGOK
Szükségünk lesz:
6 dbcsirkemell
200 gszalonna
4 dbtojás
ízlés szerinti fűszerek
150 gsajt
kolbász vagy füstölt sonka
só és bors
póréhagyma
- A sütőformát előkészítjük, olajjal kikenjük, majd szalonnával kibéleljük – ügyeljünk arra, hogy a szalonna a középső „oszlopra” is kerüljön.
- A csirkemelleket ha kell, félbe vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. Ezzel is kibéleljük a formát – rátesszük a szalonnás rétegre és a forma aljára akár több csirkemell is kerülhet. Ráütjük a tojást a közepére, kedvenc fűszereinkkel megszórjuk (én friss zöldfűszert használtam: snidling, petrezselyemzöld, kapor), sózzuk és borsozzuk.
- Rátesszük a lereszelt sajtot, megszórjuk a vékonyra karikázott póréhagymával, vagy bármi mással, amit szeretünk és eszünkbe jut.
- Erre kerül a felkarikázott kolbász vagy a füstölt sonka, a tetejét pedig befedjük a szalonnával. A kuglófot előre előmelegített, 170 fokos sütőbe tesszük, alufóliával lefedve, és 1 órát sütjük. Egy óra elteltével az alufóliát leszedjük, egy kicsit rápiríthatunk, majd kivesszük a sütőből. Burgonyával tálaljuk. Jó étvágyat!
Forrás: Vaření a pečení s láskou
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS