A vasárnap elképzelhetetlen édesség nélkül. Nálunk sokszor a kuglófra esik a választás, mert rengetek verzióját ismerem. Az egyik kedvenc ez a csodás kuglóf tej és tojás nélkül. A tésztáját két tálban készítem el, egy világosat és egy kakaósat. A kiolajozott és liszttel beszórt formába a világos, kakaós, majd még egy kevés világos tésztát teszek, így pompás rétegek alakulnak ki. Sütés után már csak ki kell fordítani, porcukorral megszórni, és elkészült. Szerző: Karambola
Hozzávalók
Világos tészta:200 gfinomliszt
220 mlforró víz
150 gporcukor
1 kv. kanálsütőpor
csipet só
1 kv. kanálvaníliakivonat
60 mlolaj
Sötét tészta:180 gbúzafinomliszt
30 gkakaó
240 mlforró víz
150 gporcukor
1 kv. kanálsütőpor
csipet só
1 kv. kanálvaníliakivonat
60 mlolaj
Elkészítés menete
- Két tálat készítünk elő. Az egyékben a világos, a másikban a sötét tésztát készítjük el. A tésztákhoz a hozzávalókat egész egyszerűen jó alaposan elkeverjük.
- Előkészítjük a kuglóf sütőformát. Olajjal kikenjük, rétesliszttel beszórjuk, majd felváltva beleöntjük a világos és kakaós tésztát.
- Én először a világos 2/3 részét, a sötét, majd a világos 1/3 részét öntöttem a formába.
- 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, kifordítjuk a formából, tetejét porcukorral megszórjuk.