Csokipudingos kalács

A töltött kalácsok egyik nagy előnye, hogy nagyon sokféle töltelékkel lehet őket tölteni. Vaníliás, csokis, kókuszos, Nutellás… Talán az egyik legegyszerűbb (és szerintem legfinomabb is) a klasszikus csokoládépudingos töltelék. Miután a kalács tésztája elkészült, kinyújtjuk és jó vastagon megkenjük a csokipudinggal. Ha esetleg krémesebben szeretjük, akkor egy kevés vajat is adhatunk a pudinghoz, de én most ezt a lépést elhagytam. Legközelebb az egyik tekercs vaníliás, a másik pedig csokis töltelékkel fog elkészülni.

Recept Csokipudingos kalács

Hozzávalók

Tészta:
1 kgrétesliszt
150 gkristálycukor
50 mlolaj
0,5 ltej
1 dbtojás
csipet só
2 kockaélesztő
Töltelék:
3 csomagcsokipuding
1,5 ltej
ízlés szerint cukor

Elkészítés menete

  1. 200 ml langyos tejből, egy kanál cukorból és a morzsolt élesztőből kovászt készítünk. Egy tálba beleszórjuk a lisztet, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, az olajat, végül beleöntjük a kovászt és a maradék tejet. Sima állagú, nem ragadós tésztává dolgozzuk – ha szükséges, tejjel hígítjuk vagy liszttel „sűrítjük”. A tésztát alaposan el kell dolgozni, ellenkező esetben nem fog kellőképp megkelni. A tészta akkor jó, ha már nem tapad a tál oldalához. Ha ez sikerült, letakarjuk és meleg helyen megkelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a pudingot. A tejet a cukorral elkeverjük, beleszórjuk a pudingport, csomómentesre keverjük és sűrű pudingot főzünk. A cukor mennyisége ízlés dolga.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindkét tésztaadagot kinyújtjuk, megkenjük a pudinggal és felcsavarjuk. A két roládot egymás köré csavarjuk, majd 180 fokon 25-30 percig sütjük.
  4. Miután megsült, még melegében cukorral megszórjuk. Megvárjuk, míg kihűl és felszeleteljük.

 

Blogom: ITT