Csokis-diós félholdak

Ahogy egyre inkább jön a hideg, az ősz pedig szépen lassan átvált télbe, egyre jobban előtérbe kerülnek a melegséget és ünnepi hangulatot idéző édességek és sütemények. A csokoládé, puha tészta, dió, egy kis rum mind-mind egyre jobban ráhangol erre az időszakra. A csokis-diós félholdak egyesítik mindezt az ízvilágot, és tökéletesek arra, hogy felkészítsük a családot a közelgő ünnepekre, ünnepi hangulatra.

Hozzáadta:, 31.10.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények, Karácsony, Karácsonyi édességek
Csokis-diós félholdak

Hozzávalók

Tészta:
4 dbtojásfehérje
csipet só
150 gkristálycukor
150 gvaj
100 gbúzafinomliszt
150 gdarált dió
1 kv. kanálsütőpor
Krém:
4 dbtojássárga
150 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
Öntet:
100 mltej
150 gkristálycukor
100 gcsokoládé
150 gdarált dió
1 csomagvaníliacukor
1 ev. kanálrum
100 gvaj
Szóráshoz:
50 gdarált dió

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A vajat a cukorral habosra verjük, majd beledolgozzuk az átszitált és sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végül hozzáadjuk és óvatosan elkeverjük a tojáshabot. A tésztát egy magasabb falú, 35 x 25 cm-es tepsibe öntjük (amit előtte sütőpapírral kibéleltünk). 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
  2. Amíg a tészta sül, a tojássárgát a kristálycukorral és vaníliacukorral habosra verjük, majd ráöntjük a megsült tésztára. Visszatesszük a sütőbe, a sütési hőfokot 150 fokra csökkentjük, és további 20 percig sütjük.
  3. A tejet és a vaníliacukrot feltesszük főni. A forró cukros tejbe beleszórjuk a darált diót, a csokoládét és a rumot. Alaposan elkeverjük, majd beletesszük a felkockázott vajat. Mikor már egységes öntetet kaptunk, ráöntjük a süteményre. Dióval megszórjuk, majd a kis félholdakat kiszaggatjuk a süteményből.