Csokoládés-epres torta

Hozzáadta: Viki78, 20.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Eper, Pudingos receptek, Torták, Ünnepek, Szülinap, Édes torták, Csokitorta
Ez a csokoládés-epres torta édesanyámnak készült születésnapjára. Tortasütésben édesanyám az igazi mester, de úgy gondoltam, ezzel én is megpróbálkozom és szerencsére a végeredmény nagyon jó lett. A tortához két krémet is választottam, egy epreset és csokoládésat, majd az egészet csokoládé öntettel vontam be. Friss eperrel díszítve adtam oda anyukámnak, de mindenki úgy díszíti, ahogy szeretné. Jó étvágyat a csokoládés-epres tortához!
Hozzáadta: Viki78, 20.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Eper, Pudingos receptek, Torták, Ünnepek, Szülinap, Édes torták, Csokitorta
ALAPANYAGOK
Csokoládés krém:
Epres krém:
Öntet:
Korpusz:
- Csokis krém: A tejet, cukrot, pudingport, tojások sárgáját egy edénybe tesszük, összekeverjük, elkezdjük forralni és sűrű krémet főzünk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kockára tört csokoládét és addig keverjük, míg a csoki fel nem oldódik, és el nem keveredik a pudinggal. Konyhai fóliával letakarjuk és kihűtjük. A vajat habosra verjük, és kanalanként hozzákeverjük a kihűlt csokoládés krémhez.
- Epres krém: Az epret kézi robotgéppel kásás állagúvá dolgozzuk, hozzáadjuk a pudingot, elkeverjük, feltesszük főni és sűrű kását főzünk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk az epres kását és lágy krémes állagúvá keverjük.
- Korpusz: a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, kézi robotgéppel, maximális fokozaton. Ha már a hab valóban nagyon kemény, hozzáadjuk az olajat, egyenként a tojások sárgáját, és tovább keverjük, de már nem a maximális, hanem a mérsékelt fokozaton. Ezután hozzáadjuk a lisztet és egy szilikon lapát segítségével belekeverjük a habba. A tésztát egy zsiradékkal kikent és liszttel beszórt, 24 cm átmérőjű sütőformába öntjük és 180 fokon 45 percig sütjük. 45 perc után a sütőt kikapcsoljuk, a korpuszt kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, s csak ezután fordítjuk ki a formából.
- A korpuszt három egyenlő részre vágjuk. Az egyiket megkenjük a csokoládés krémmel, rátesszük a második tésztát, ezt megkenjük az epres krémmel, majd rátesszük a harmadik tésztát, és az egész tortát megkenjük a csokoládékrémmel. A tetejére csokoládéöntet kerül: ehhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kisebb darabokra tört csokoládét és addig keverjük, míg a csokoládé fel nem olvad. Megvárjuk, míg picit kihűl és ezzel az öntettel is bevonjuk a tortát. A maradék csokoládés krémet egy habzsákba töltöttem és tovább díszítettem a tortát, majd a tetejére friss, szeletelt epret raktam. A kész tortát egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem, így a csokoládés krém és a csokoládés öntet szépen megkötött.