Csokoládés-epres torta

Ez a csokoládés-epres torta édesanyámnak készült születésnapjára. Tortasütésben édesanyám az igazi mester, de úgy gondoltam, ezzel én is megpróbálkozom és szerencsére a végeredmény nagyon jó lett. A tortához két krémet is választottam, egy epreset és csokoládésat, majd az egészet csokoládé öntettel vontam be. Friss eperrel díszítve adtam oda anyukámnak, de mindenki úgy díszíti, ahogy szeretné. Jó étvágyat a csokoládés-epres tortához!

Hozzáadta:, 20.10.2016
Kategória: Torták, Desszertek
Csokoládés-epres torta

Hozzávalók

Csokoládés krém:
500 mltej
50 gporcukor
1,5 csomagcsokoládépuding
2 dbtojás sárgája
150 g70% étcsokoládé
250 gvaj
Epres krém:
250 geper
1/2 csomagvaníliapuding
90 gporcukor
125 gvaj
Öntet:
125 gétcsokoládé
125 mlhabtejszín
Korpusz:
6 dbtojás
250 gkristálycukor
6 ev. kanálolaj
csipet só
240 gbúzafinomliszt

Elkészítés menete

  1. Csokis krém: A tejet, cukrot, pudingport, tojások sárgáját egy edénybe tesszük, összekeverjük, elkezdjük forralni és sűrű krémet főzünk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a kockára tört csokoládét és addig keverjük, míg a csoki fel nem oldódik, és el nem keveredik a pudinggal. Konyhai fóliával letakarjuk és kihűtjük. A vajat habosra verjük, és kanalanként hozzákeverjük a kihűlt csokoládés krémhez.
  2. Epres krém: Az epret kézi robotgéppel kásás állagúvá dolgozzuk, hozzáadjuk a pudingot, elkeverjük, feltesszük főni és sűrű kását főzünk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk az epres kását és lágy krémes állagúvá keverjük.
  3. Korpusz: a tojások fehérjéjét kemény habbá verjük, kézi robotgéppel, maximális fokozaton. Ha már a hab valóban nagyon kemény, hozzáadjuk az olajat, egyenként a tojások sárgáját, és tovább keverjük, de már nem a maximális, hanem a mérsékelt fokozaton. Ezután hozzáadjuk a lisztet és egy szilikon lapát segítségével belekeverjük a habba. A tésztát egy zsiradékkal kikent és liszttel beszórt, 24 cm átmérőjű sütőformába öntjük és 180 fokon 45 percig sütjük. 45 perc után a sütőt kikapcsoljuk, a korpuszt kivesszük a sütőből, 10 percig pihentetjük, s csak ezután fordítjuk ki a formából.
  4. A korpuszt három egyenlő részre vágjuk. Az egyiket megkenjük a csokoládés krémmel, rátesszük a második tésztát, ezt megkenjük az epres krémmel, majd rátesszük a harmadik tésztát, és az egész tortát megkenjük a csokoládékrémmel. A tetejére csokoládéöntet kerül: ehhez a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kisebb darabokra tört csokoládét és addig keverjük, míg a csokoládé fel nem olvad. Megvárjuk, míg picit kihűl és ezzel az öntettel is bevonjuk a tortát. A maradék csokoládés krémet egy habzsákba töltöttem és tovább díszítettem a tortát, majd a tetejére friss, szeletelt epret raktam. A kész tortát egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem, így a csokoládés krém és a csokoládés öntet szépen megkötött.