Csokoládés tekercs

Kakaós tészta és csokoládés tejszínhab – ennél kívánni sem lehet jobbat! Ha el szeretnénk készíteni a csokoládés tekercset, akkor érdemes egy nappal korábban nekilátni. A csokoládés tejszínhabot ugyanis magam készítettem el: a habtejszínben felolvasztottam a csokoládét, és bizony meg kell várni, amíg az jól lehűl, mert csak így lesz habbá verhető. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 25.4.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Tekercsek, roládok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Csokoládés tekercs

Hozzávalók

Tészta:
5 dbtojás
150 gnádcukor
35 gkakaó
10 gfinomliszt
csipet só
Krém:
200 mlhabtejszín
140 gétcsokoládé (70%)
Kenéshez:
3 ev. kanállekvár
Öntet:
60 gétcsokoládé
1-2 ev. kanálolaj

Elkészítés menete

  1. A süteményt a krémmel kezdjük. A habtejszínt edénybe öntjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Levesszük a lángról, kihűtjük és betesszük a hűtőszekrénybe, legalább 3 órára.
  2. A kakaót a liszttel elkeverjük és átszitáljuk. Egy csipet sót adunk hozzá. A tojássárgát a cukor 2/3-ával habosra verjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral verjük fényes habbá. A tojássárgából készült habhoz hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, eldolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje-habot.
  3. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, 220 fokon pedig 5-7 percig sütjük. Én nagyobb, kb. 32x40 cm-es tepsit használtam, de ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor a kisebb tepsi az ideális. Ennek függvényében a sütési idő is növekedhet vagy csökkenhet.
  4. A megsült tésztát sütőpapírral együtt nedves kendőre tesszük és felcsavarjuk. Kihűtjük.
  5. A jó hideg csokis habtejszínt habbá verjük.
  6. A tésztát kihajtjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, lekvárral megkenjük, erre jön rá a csokoládés tejszínhab és ismét felcsavarjuk. A tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be (a csokoládét az olajjal együtt gőzfürdő felett felolvasztjuk). Miután a csokoládé megkötött, tálaljuk.