Dinnyehéj lekvár

Amíg nincs ősz és hozzá lehet jutni görögdinnyéhez, érdemes elkészíteni a dinnyehéj lekvárt. Így a gyümölcs szinte semmilyen része nem veszik kárba, csak a zöld héja. Szerintem igazi különlegesség, ami télen és tavasszal, amíg a dinnyeszezon ismét el nem kezdődik, igazi csemege lehet a dinnye imádóinak. A lekvár még mentalevéllel is ízesíthető, ennek mennyisége ízlés dolga. Szerző: IvanK

Hozzáadta:, 31.8.2018
Kategória: Lekvárok, befőttek, Édesek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Dinnyehéj lekvár

Hozzávalók

1 kggörögdinnye héj
1 kgbefőzőcukor
2 dlalmaecet
1 csomagvaníliacukor
2,5 l víz
1 dbcitrom

Elkészítés menete

  1. A görögdinnye zöld héját eltávolítjuk, a világos részt pedig kis kockákra vágjuk. A lekvár finomabb, ha egy kevés piros hús is marad rajta.
  2. A gyümölcsöt 2 liter vízzel felöntjük, hozzáadjuk az almaecetet és kis lángon 2 órát főzzük.
  3. Miután megfőtt, a vizet leöntjük, hideg vízzel átöblítjük, hozzáadjuk a cukrot, fél liter vizet, a citrom héját és levét, majd addig főzzük, amíg ne nem sűrűsödik. Akár le is turmixolhatjuk, de én szeretem, ha vannak benne kisebb darabok.
  4. A forró lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk és 5 percig felfordítva pihentetjük. Ezután ruhába csomagoljuk, lefedjük és fél napot pihentetjük