Diós csiga tejszínes öntettel

Aránylag gyakran készítek kelt tésztát, mert nagyon szeretem a belőle készült finomságokat. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, mindig tudok módosítani, újítani, sőt, akár próbálkozni is. Egyik nagy kedvencem a diós csiga tejszínes öntettel. A kelt tésztát habtejszínnel kenem meg és diós feltéttel gazdagítom, felcsavarom, felvágom, tepsibe teszem és készre sütöm. A megsült csigákat kenem meg vagy csorgatom le a tejszínes öntettel. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 10.10.2018
Kategória: Desszertek, Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Diós csiga tejszínes öntettel

Hozzávalók

Tészta:
500 grétesliszt
20 gélesztő
250 mllangyos tej
50 gkristálycukor
50 golvasztott vaj
1 dbtojássárga
1/2 kv. kanál
3 ev. kanálhabtejszín kenéshez
Töltelék:
80 gpuha vaj
3 ev. kanálporcukor
200 gdaráltdió
Öntet:
80 gpuha vaj
200 gporcukor
1 kv. kanálvanília aroma
5 ev. kanálhabtejszín

Elkészítés menete

  1. Töltelék: a vajat a cukorral és darált dióval alaposan elkeverjük.
  2. Öntet: A vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a vanília kivonatot, hozzáöntjük a tejszínt. Addig dolgozzuk, amíg sima állagú öntetet nem kapunk.
  3. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadunk egy kanál kristálycukrot, felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz. Sima állagú tésztát gyúrunk, lefedjük és egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát 50x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a habtejszínnel, megkenjük a töltelékkel, felcsavarjuk (ne rángassuk a tésztát!), majd 12 egyenlő részre – csigára vágjuk.
  4. A csigákat magas falú, kivajazott tepsibe tesszük (32x22 cm-es tepsit használtam, ennél kisebben nem érdemes szerintem dolgozni), lefedjük és további 30 percig kelesztjük.
  5. 170 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  6. A csigákat kissé kihűtjük, meglocsoljuk az öntettel, majd addig pihentetjük, amíg ki nem hűl teljesen. Ezt persze könnyű mondani, hogy várjunk, mert olyan jó az illata, hogy aki megérzi, rögtön bele szeretne harapni :)