Diós-csokoládés kosárkák

A diós-csokoládés kosárkár a falatnyi, töltött, krémes és puha finomságok megtestesítője. Tökéletesen illik az ünnepi asztalra, a karácsonyi készülődésre, mindemellett pompás vendégváró falatka is. Az elkészítését már előző nap elkezdem, mert a tésztának jó tesz, ha egy éjszakát hideg helyen pihen. A kész tésztával kibélelem a formákat, megsütöm, majd belekanalazom a tölteléket, rányomom a krémet, és miután kihűlt, csokiöntetbe mártom. A tetejét ízlés szerint díszítem.

Hozzáadta:, 22.10.2017
Kategória: Karácsony, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Diós-csokoládés kosárkák

Hozzávalók

Tészta:
210 gbúzafinomliszt
70 gporcukor
140 gmargarin
20 gkakaó
40 gdarált dió
1 csomagvaníliacukor
½ kv. kanálőrölt fahéj
Töltelék:
150 gdarált dió
50 gporcukor
2 ev. kanálribizlidzsem
1 csomagvaníliacukor
ízlés szerint rum
Krém:
2 dbtojás
120 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
2 ev. kanálkakaó
250 gvaj
ízlés szerint rum
Öntet:
150 gfőzőcsokoládé
75 gmargarin (% növényi vaj)

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és tésztává dolgozzuk. A tésztát legalább másnapig pihentetjük. Ezután a tésztát egy muffin vagy „kosárka” alakú kis formába töltjük (4 cm-es formát használtam) – a tésztával kibéleljük a formákat, majd 160 fokon megsütjük.
  2. Miután kihűlt, megtöltjük a töltelékkel, tetejére rányomjuk a krémet, hűtőszekrénybe tesszük, majd miután megkötött, csokoládéöntetbe mártjuk.
  3. Töltelék:
    Minden hozzávalót jó alaposan elkeverünk.
  4. Krém:
    A tojást, porcukrot, vaníliacukrot és kakaót gőzfürdő felett kb. 20 percig verjük. Kihűtjük, majd a vajat is habosra verjük, és ebbe dolgozzuk bele a tojásos habos keveréket. Rummal ízesítjük.
  5. Öntet:
    A margarint és a csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk és elkeverjük.