Diós és mákos kalács kelt tésztából

A diós és mákos kalács leveles tésztából örök kedvenc, jöhet bármikor bármilyen formában. Bár a nagymama által készített a legjobb, ez a recept is megér egy misét. Reggelire egy pohár tejjel, tízóraira, vacsorára, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Hozzáadta:admin, 26.9.2016
Kategória: Desszertek
Diós és mákos kalács kelt tésztából

Hozzávalók

Tésztához:
500 gbúza finomliszt
250 gvaj
200 mltej
20 gfriss élesztő
1 dbtojás
1 dbtojás sárgája kenéshez
csipet só
Mákos töltelék:
200 gdarált mák
5 ev. kanálcukor
5 ev. kanálnövényi olaj
Diós töltelék:
300 gdarált dió
5 ev. kanálcukor
10 ev. kanálnövényi olaj

Elkészítés menete

  1. Először a kovászt készítjük el: egy kevés tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
  2. A tésztához a hozzvalókat konyhai dagasztóba szórjuk: a lisztet elkeverjuk a cukorral, hozzáadjuk a vajat, tojást, a maradék tejet, csipet sót, végül a kovászt. Az elkészült tésztát 1 órát dagasszuk. Ha nincs otthon dagasztógép, akkor a tésztát kézzel simára lehet gyúrni, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. Egy lisztezett nyújtódeszkán a tésztából egy nagy cipót formálunk, végül az egészet 3 egyenlő részre szaggatjuk. Mindegyik részből elször egy cipót formázunk, majd a lisztes vágódeszkán kinyújtjuk.

     

  4. A következő lépés a töltelékek elkészítése: ehhez a mákot és a diót külön-külön tálban összekeverjük a cukorral. Az így elkészített tölteléket rászórjuk a kigyúrt tésztára, és ráöntjük tésztánként az 5-5 evőkanál olajat (ebből a töltelékmennyiségbő 2 diós és 1 mákos kalács jön ki, de a hozzávalók mennyisége szabadon variálható). Mindegyik töltelékes tésztalapot felcsavarjuk. A tekercsek végét a felvert tojás sárgájával bekenjük és „összeragasztjuk“, hogy a töltelék a tésztából ki ne follyon. A kalácsokat 15 percig pihentetük. A felvert tojássárgához hozzáadunk egy kevés tejet és cukrot, majd ezzel bekenjük a kalácsokat.

     

  5. A kalácsokat 180 °C-on 30 perc alatt készre sütjük. Az elkészült kalácsokat levesszük a tepsiről és egy kendővel letakarjuk. Megvárjuk, míg kihűl, felszeleteljük és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!