TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Mákos és diós kalács, bejgli Diós és mákos kalács kelt tésztából
Diós és mákos kalács kelt tésztából
Recept Diós és mákos kalács kelt tésztából
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A diós és mákos kalács leveles tésztából örök kedvenc, jöhet bármikor bármilyen formában. Bár a nagymama által készített a legjobb, ez a recept is megér egy misét. Reggelire egy pohár tejjel, tízóraira, vacsorára, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

TopPetra TopPetra    ·   26.9.2016

Diós és mákos kalács kelt tésztából

A diós és mákos kalács leveles tésztából örök kedvenc, jöhet bármikor bármilyen formában. Bár a nagymama által készített a legjobb, ez a recept is megér egy misét. Reggelire egy pohár tejjel, tízóraira, vacsorára, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

140 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tésztához:

500 g
búza finomliszt
250 g
vaj
200 ml
tej
20 g
friss élesztő
1 db
tojás
1 db
tojás sárgája kenéshez
csipet só

Mákos töltelék:

200 g
darált mák
5 ev. kanál
cukor
5 ev. kanál
növényi olaj

Diós töltelék:

300 g
darált dió
5 ev. kanál
cukor
10 ev. kanál
növényi olaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
140 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
  1. Először a kovászt készítjük el: egy kevés tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, míg felfut.
  2. A tésztához a hozzvalókat konyhai dagasztóba szórjuk: a lisztet elkeverjuk a cukorral, hozzáadjuk a vajat, tojást, a maradék tejet, csipet sót, végül a kovászt. Az elkészült tésztát 1 órát dagasszuk. Ha nincs otthon dagasztógép, akkor a tésztát kézzel simára lehet gyúrni, majd egy kendővel letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. Egy lisztezett nyújtódeszkán a tésztából egy nagy cipót formálunk, végül az egészet 3 egyenlő részre szaggatjuk. Mindegyik részből elször egy cipót formázunk, majd a lisztes vágódeszkán kinyújtjuk.

     

  4. A következő lépés a töltelékek elkészítése: ehhez a mákot és a diót külön-külön tálban összekeverjük a cukorral. Az így elkészített tölteléket rászórjuk a kigyúrt tésztára, és ráöntjük tésztánként az 5-5 evőkanál olajat (ebből a töltelékmennyiségbő 2 diós és 1 mákos kalács jön ki, de a hozzávalók mennyisége szabadon variálható). Mindegyik töltelékes tésztalapot felcsavarjuk. A tekercsek végét a felvert tojás sárgájával bekenjük és „összeragasztjuk“, hogy a töltelék a tésztából ki ne follyon. A kalácsokat 15 percig pihentetük. A felvert tojássárgához hozzáadunk egy kevés tejet és cukrot, majd ezzel bekenjük a kalácsokat.

     

  5. A kalácsokat 180 °C-on 30 perc alatt készre sütjük. Az elkészült kalácsokat levesszük a tepsiről és egy kendővel letakarjuk. Megvárjuk, míg kihűl, felszeleteljük és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása