Diós és mákos réteges

A zserbó nálunk mindig egy igazi ünnepi sütemény, amit igazán csak a mamán és anyukám tud elkészíteni. Sajnos gyerekeim nem igazán lelkesednek a dióért, ezért gondoltam, a klasszikus zserbó helyett készítek diós és mákos réteges süteményt. Igazán puhára és finomra sikeredett, ezért biztos vagyok benne, hogy nem először készítettem el. Legközelebb csokimáz is kerül a tetejére.

Hozzáadta:, 5.12.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Diós és mákos réteges

Hozzávalók

Tészta:
750 grétesliszt
300 gvaj
25 gélesztő (friss)
csipet só
250 mltej
1 dbtojás
1 dbtojás sárgája
100 gkristálycukor
Mákos töltelék:
300 gmák
150 gkristálycukor
200 mlvíz
1/2 dbcitrom leve
1 kv. kanálreszelt citromhéj
1 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálvaj
1 ev. kanálsárgabaracklekvár
Diós töltelék:
300 gdarált dió
150 gkristálycukor
200 mltej
1 csomagvaníliacukor
2 ev. kanálsárgabaracklekvár
1 kv. kanálvaj

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a kovászt: 100 ml tejhez hozzákeverünk 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt félretesszük és felfuttatjuk.
  2. Egy edényben a maradék lisztet elkeverjük a maradék cukorral, tojással, tojás sárgájával, csipet sóval és a maradék tejjel. Ezután hozzáöntjük a kovászt és az alapanyagokból sima állagú tésztát gyúrunk. A tésztát egy kendővel lefedjük és meleg helyen 3-4 órát kelesztjük.
  3. Elkészítjük a tölteléket. A vízben/tejben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a mákot/diót, majd felmelegítjük, 1-2 percig keverjük, de nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A töltelékekhez hozzákeverjük a maradék hozzávalókat, és alaposan elkeverjük.
  4. Miután a tészta megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtunk (a vastagság függ a tepsi méretétől, én a standard, 30x40 cm-es tepsit használtam). Két tepsit előkészítünk (egyet a mákos és egyet a diós sütinek), mindegyiket kibéleljük sütőpapírral, majd elkezdünk rétegezni. Az alsó réteg a tészta, erre egy adag töltelék kerül, újabb tészta, újabb adag töltelék, végül a 3. réteg tészta. A tepsiket meleg helyre tesszük, és még kb. 30 percig pihentetjük/kelesztjük a tésztát.
  5. A süteményeket sütés előtt még felvert tojássárgával megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Jó étvágyat!