TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Diós és mákos réteges
Diós és mákos réteges
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   5.12.2016

Diós és mákos réteges

A zserbó nálunk mindig egy igazi ünnepi sütemény, amit igazán csak a mamán és anyukám tud elkészíteni. Sajnos gyerekeim nem igazán lelkesednek a dióért, ezért gondoltam, a klasszikus zserbó helyett készítek diós és mákos réteges süteményt. Igazán puhára és finomra sikeredett, ezért biztos vagyok benne, hogy nem először készítettem el. Legközelebb csokimáz is kerül a tetejére.

SZEZONÁLIS ÉTELEK

Alapanyagok

Tészta:

750 g
rétesliszt
300 g
vaj
25 g
élesztő (friss)
csipet só
250 ml
tej
1 db
tojás
1 db
tojás sárgája
100 g
kristálycukor

Mákos töltelék:

300 g
mák
150 g
kristálycukor
200 ml
víz
1/2 db
citrom leve
1 kv. kanál
reszelt citromhéj
1 csomag
vaníliacukor
1 kv. kanál
vaj
1 ev. kanál
sárgabaracklekvár

Diós töltelék:

300 g
darált dió
150 g
kristálycukor
200 ml
tej
1 csomag
vaníliacukor
2 ev. kanál
sárgabaracklekvár
1 kv. kanál
vaj
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Először elkészítjük a kovászt: 100 ml tejhez hozzákeverünk 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A kovászt félretesszük és felfuttatjuk.
  2. Egy edényben a maradék lisztet elkeverjük a maradék cukorral, tojással, tojás sárgájával, csipet sóval és a maradék tejjel. Ezután hozzáöntjük a kovászt és az alapanyagokból sima állagú tésztát gyúrunk. A tésztát egy kendővel lefedjük és meleg helyen 3-4 órát kelesztjük.
  3. Elkészítjük a tölteléket. A vízben/tejben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a mákot/diót, majd felmelegítjük, 1-2 percig keverjük, de nem forraljuk fel. Levesszük a tűzről és kihűtjük. A töltelékekhez hozzákeverjük a maradék hozzávalókat, és alaposan elkeverjük.
  4. Miután a tészta megkelt, 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtunk (a vastagság függ a tepsi méretétől, én a standard, 30x40 cm-es tepsit használtam). Két tepsit előkészítünk (egyet a mákos és egyet a diós sütinek), mindegyiket kibéleljük sütőpapírral, majd elkezdünk rétegezni. Az alsó réteg a tészta, erre egy adag töltelék kerül, újabb tészta, újabb adag töltelék, végül a 3. réteg tészta. A tepsiket meleg helyre tesszük, és még kb. 30 percig pihentetjük/kelesztjük a tésztát.
  5. A süteményeket sütés előtt még felvert tojássárgával megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Jó étvágyat!

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept