Diós kifli kelesztés nélkül

Ha nem szeretnénk legalább egy órát elvesztegetni az értékes főzési, készülődési időből, akkor az édességek nagy családjából érdemes kipróbálni a diós kiflit kelesztés nélkül. A recept nagyon egyszerű: minden úgy készül, ahogy a kelt tésztánál, a különbség csupán annyi, hogy a készre gyúrt tésztát rögtön kinyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, felcsavarjuk és készre sütjük. Ezzel szerintem egy csomó időt tudunk megspórolni. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 1.3.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Diós kifli kelesztés nélkül

Hozzávalók

Tészta:
350 grétesliszt
125 ghideg vaj
1 dbtojás
1/4 kv. kanál
4 ev. kanállangyos tej
30 gfriss élesztő
2 ev. kanálporcukor
tojás kenéshez
Diós töltelék:
200 gdarált dió
50 gporcukor
2 ev. kanállekvár
pár ev. kanáltej

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük a tésztát: a langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy nagyobb nyújtódeszkára szórjuk, hozzáadjuk a csipet sót, ráreszeljük a hideg vajat, a közepére mélyedést nyomunk, beleöntjük a tojást és a felfuttatott élesztőt.
  2. Ezeket az alapanyagokat alaposan eldolgozzuk és tészta állagúvá gyúrjuk. A kapott tésztát két egyenlő részre osztjuk és kelesztés nélkül mindkét tésztaadagot kör alakúra nyújtjuk.
  3. A sütőt bekapcsoljuk, 170 fokra előmelegítjük.
  4. Mindegyik tésztakört 8 egyenlő méretű cikkre vágjuk. A cikkek szélesebb felére tesszük a diós tölteléket, felcsavarjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. A kifliket kelesztés nélkül a sütőbe tesszük, 170 fokon 25 percig sütjük.
  6. Töltelék: a darált diót elkeverjük a lekvárral és a porcukorral, majd a kellő állag eléréséhez forró tejet adunk hozzá.