Diós linzer tojásmázzal

A linzer egy igazi klasszikus sütemény, ami sokféle képpen elkészíthető. Én nagyon szeretem az aprósüteményt is, de a diós linzert tojáshabbal egyenesen imádom. Talán azért ez az imádat, mert gyerekkorom ízeit adja vissza, és szerencsére nagymamámtól és anyukámtól is el tudtam lesni a receptet. Emlékszem, ahogy gyerekként a hideg őszi reggelen szedtem a levert diót, délután nagyapám feltörte, én segítettem ledarálni, késő délutánra pedig már el is készült a diós linzer tojásmázzal.

Hozzáadta:admin, 16.11.2016
Kategória: Desszertek, Karácsony, Sütemények
Diós linzer tojásmázzal

Hozzávalók

Tészta:
100 gporcukor
150 gfinomliszt
150 grétesliszt
200 gmargarin
1 dbtojás
Töltelék:
250 gvaj
200 gporcukor
2 ev. kanálrum
150 gdarált dió
1 dbcitrom
7 dbtojásfehérje
Öntet:
7 dbtojássárgája
200 gporcukor

Elkészítés menete

  1. A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a puha margarint, a tojást és tésztává gyúrjuk. A tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk, és óvatosan beletesszük a tepsibe.
  2. A töltelék hozzávalóit a tojásfehérjén kívül egy tálba tesszük, majd hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. A diós tölteléket egyenletesen rátesszük a tésztára, és 150 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
  4. Az elkészült süteményt kivesszük a sütőből, és amíg forró, rákenjük a porcukorral elkevert tojássárgáját.
  5. Mivel a sütemény forró, a tojásmáz nagyon gyorsan megköt, a kenés során lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk.