Diós-mákos kuglóf liszt és cukor nélkül

Sajnos vannak olyan családtagjaim és barátaim, akik valamilyen egészségügyi oknál fogva sem lisztet, sem cukrot nem ehetnek. Ilyenkor mindig előveszek egy alternatív ötletet és próbálom őket meglepni. Szerencsére nem áll meg az élet és van bőven recept, ami közül lehet válogatni. Például ez a diós-mákos kuglóf, aminek a tésztájába nem kell liszt, a cukrot pedig édesítővel helyettesítettem. Szerőz: Danka

Hozzáadta:, 28.12.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Egészséges és Fitnesz receptek, Egészséges desszertek, Kuglófok
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Diós-mákos kuglóf liszt és cukor nélkül

Hozzávalók

150 gdarált dió
50 gdarált mák
1 kv. kanálszódabikarbóna
4 dbtojás
25 gstevia, por állagú (100 g kristálycukrot szerettem volna kiváltani, nekem az édesítők közül ez ízlik a legjobban. Aki máshoz van szokva, pl. eritrithez, az nyugodtan használja a saját, jól bevált édesítőjét, vagy akár cukrot vagy mézet)
100 mlolaj
100 mltej
csipet só
120 gfőzőcsokoládé
mandulaszirom vagy aprított mandula díszítéshez

Elkészítés menete

  1. A darált diót, darált mákot és szódabikarbónát elkeverjük. Egy másik tálban a tojássárgát az édesítővel habosra verjük, hozzáadjuk az olajat és a tejet, a száraz hozzávalókat, eldolgozzuk, végül óvatosan belekeverjük a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztát kivajazott és kókuszreszelékkel beszórt kisebb kuglóf sütőformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
  3. A sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját lenyitjuk, a kuglófot pedig további 10 perig pihenni hagyjuk a sütőben.
  4. Ezután a kuglófot kivesszük a sütőből, kifordítjuk a formából.
  5. Tetejét olvasztott csokoládéval és mandulaszirommal, aprított mandulával díszítjük.