Diós mézet finomság

Az édesszájúak szerintem odalesznek ezért a finomságért! A diós mézes finomság jó adag diót tartalmaz, de a észtájába a dión és cukrot kívül méz is kerül. A tetejére pedig az elengedhetetlen karamelles dió! Az egész sütemény tökéletes! Imádom a textúráját, imádom a karamelles diót, mindent szeretek benne! A tésztájában a diót inkább durvára vágom és darálom, nekem ez így jobban ízlik. Szerző: Simona

Hozzáadta:, 9.10.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Diós mézet finomság

Hozzávalók

100 gdió
175 gvaj
100 gméz
100 gnádcukor
3 dbtojás
225 gfinomliszt
1/2 csomagsütőpor
csipet só
Karamellás dió:
100 gdióbél, pirítva
2 ev. kanálvaj
2-3 ev. kanálkristálycukor

Elkészítés menete

  1. A diót egy kisebb, sütőpapírral kibélelt tepsire szórjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig pirítjuk. Ezután a diót durvára törjük vagy ledaráljuk – ki mit szeret. Persze azért vigyázzunk, hogy ne égesse meg a kezünket! A dió a sütemény tésztájába kerül.
  2. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, majd addig főzzük, amíg lágy, egységes masszát nem kapunk. Ez nagyjából akkor következik be, amikor már a méz és cukor is felolvadt, és szépen elkeveredett a vajjal. A masszát kihűtjük, közben néha-néha megkeverjük.
  3. A tojást habosra verjük, kis adakogban beledolgozzuk a mézes keveréket. Ezután beleszórjuk a pirított diót, elkeverjük, végül a csipet sóval és sütőporral elkevert lisztet.
  4. A finom, édes diós tésztát kivajazott és rétesliszttel beszórt kisebb, „feles” tepsibe öntjük. 160 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  5. A karamellás dióhoz a serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és amikor már karamellizálódott a cukor, beleszórjuk a diót, átkeverjük, majd ez kerül a süteményünk tetejére