Diós-répás kuglóf

Hozzáadta: TopPetra, 15.2.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Kuglófok, Alma, Gyümölcs szerint, Édes sütemények
A diós-répás kuglóf kellően puha és nedves, amihez kiválóan illik a görög joghurt, fehér joghurt, és a vaníliacukorral kikevert tejföl is. A kuglóf tésztájába nagyobb mennyiségű darált dió is került, én egyszerűen imádom. Az íze fantasztikus, és a liszt egy részét is ezzel helyettesítettem. Már az illata is mennyei, a fahéj, a dió és a répa keveréke fantasztikus, és sütés közben is ellepi a konyhát ez az ínycsiklandó illat. A családdal együtt nagyon szeretjük, gyakran kerül az asztalra desszertként.
Hozzáadta: TopPetra, 15.2.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Kuglófok, Alma, Gyümölcs szerint, Édes sütemények
ALAPANYAGOK
A kuglóf hozzávalói (kb.20x9 cm):
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük. A kuglóf sütő formát kivajazzuk és liszttel beszórjuk, vagy liszt, olaj és margarin keverékével kikenjük – ennek módja lap alján található.
- Egy tálba beleszórjuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy nagyobb tálban a cukrot a tojással habosra verjük. Lassan kevergetve hozzáadjuk az olajat és az almapürét. Beleszórjuk a lisztes keveréket és a diót, végül a reszelt répát és a mazsolát.
- A keveréket beleöntjük a sütőformába és betesszük a sütőbe. Kb. 25-30 perc elteltével a hőmérsékletet 150 fokra csökkentjük és készre sütjük. Elvégezzük a tűpróbát – ha a tészta nem ragad, kész a kuglóf.
- A kuglófit kicsit kihűtjük, majd „kiütjük” a formából. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk. Fehér vagy görög joghurttal, esetleg tejföllel is tálalhatjuk.%1
- TIPP – Keverék a sütőforma kikenéséhez: 2 evőkanál lisztet, 2 evőkanál olajat és 2 evőkanál puhamargarint alaposan kikeverünk, és egy ecset segítségével felvisszük a sütőforma belső falára. A maradék keveréket hűtőbe tehetjük-
Forrás: Víkendové pečení