Diós süti ahogy mamám készíti

A régi recepteket azért szeretem, mert nagyon jól beváltak az évek során, és nem kell rajtuk változtatni. Ez a helyzet a diós sütivel is, ahogy mamám készíti. Amióta az eszemet tudom, emlékszem a süteményre, és arra is, mama milyen nagy szeretettel készítette el nekünk. Vasárnapi ebéd előtt a leves már fortyogott, a főétel majdnem kész volt, és mama olyankor már csak pihentette az édességet, régen elkészült vele. Úgy tudta időzíteni, hogy mire befejeztük a fő fogásokat, pont tökéletes lett a diós sütemény. Azóta én is megtanultam a receptet és készítem a családnak.

Hozzáadta:, 9.2.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Recept Diós süti ahogy mamám készíti

Hozzávalók

Tészta:
160 gvaj
160 gkristálycukor
4 dbtojás sárgája
100 gdarált dió
5 dbtojás fehérjéje
1 ev. kanálrétesliszt
1 csomagvaníliacukor
100 greszelt étcsokoládé
Öntet:
150 gétcsokoládé
100 gvaj
1 ev. kanálmeleg víz
3 ev. kanálkristálycukor
80 gvaj
1 dbtojás sárgája
egész dió a díszítéshez

Elkészítés menete

  1. Egy 32x20 cm-es tepsit előkészítünk, az alját vajjal kikenjük és zsemlemorzsával beszórjuk. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.Tipp: Fantasztikus pác extra omlós csirkemellhez 5 perc alatt
  2. A cukrot a vajjal és tojások sárgájával habosra verjük, majd hozzáadjuk a darált diót, a reszelt csokoládét, a vaníliacukrot és a lisztet. Végül óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
  3. A tésztát beleöntjük a tepsibe és kb. 30 percig sütjük.Tipp: Sós torta lépésről lépésre, fotókkal
  4. A csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat (100 g), a langyos vizet és a cukrot. Ezután belekeverjük a tojás sárgáját és a maradék vajat (80 g). A keveréket gőz fölött addig verjük, amíg lágy, sima krémet nem kapunk. Ez kerül a megsült és kihűlt süti tetejére. A süteményt dióval díszítjük.
  5. A süteményt legalább 2 órára félretesszük pihenni, és csak ezután vágjuk fel.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra