Diós-túrós szelet nagymamáink konyhájából

Bár régen voltam gyerek és kisunoka, de mindig örömmel és szeretettel gondolok vissza erre az időszakra. Nagymamám készítette rendszeresen a diós-túrós szeletet, és nem csoda, hogy a süti hallatán mindig a nyári vakáció jut az eszembe. A süti finom, a túrós tölteléknek köszönhetően szaftos, a tojáshabos réteg pedig ellenállhatatlan. Néha a túrós tölteléket még egy kis mazsolával is megbolondítom, de mivel az egyik gyerek nem szereti, így ettől el szoktam tekinteni. Remélem, a diós-túrós szeletet nagymamáink konyhájából gyerekeim is majd előszeretettel készítik, és majd én is ezzel várhatom az unokákat.

Hozzáadta:Babu27, 12.6.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Diós-túrós szelet nagymamáink konyhájából

Hozzávalók

Tészta:
250 grétesliszt
250 gdarált dió
250 gporcukor
200 gvaj
1 dbtojás
1/2 csomagsütőpor
Töltelék:
1 kgtúró
150 gporcukor
2 dbvaníliacukor
4 dbtojás sárgája
Tojáshab:
4 dbtojásfehérje
100 gkristálycukor

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóiból tapadásmentes tésztát gyúrunk, majd a tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk.
  2. A tésztát vajjal kikent és liszttel beszórt tepsibe tesszük.
  3. A túróból, tojások sárgájából, porcukorból és vaníliacukorból elkészítjük a tölteléket (ízlés szerint a töltelék még ízesíthető cukorral vagy vaníliacukorral).
  4. A tölteléket egyenletesen rákenjük a tepsiben lévő tésztára.
  5. 30 percig 170 fokon sütjük.
  6. A tojásfehérjéből és cukorból kemény habot verünk, amit rákenünk az enyhén megsült túró töltelékre. Visszatesszük a sütőbe és megvárjuk, míg a tojáshab kissé megbarnul. Kihűtjük, felszeleteljük és tálaljuk.