Diótekercs kuglóf mézes dióval

Nem egyszerű feladat a jól bevált kuglóf helyett valami újat, mégis finomat tálalni a családnak. Egyszerűen imádják a klasszikus kuglófot, de szerencsére a diótekercses kuglóffal, mézes dióval a tetején hatalmas sikert arattam. Maga a diós tekercs, ami a kuglóf tésztáját képezi, kelt tésztából készült, ettől pedig a kész desszert is fantasztikusan puha lett. A dió, fahéj és cukor keveréke a tésztában nagyon jó ízt kölcsönzött a tekercseknek, a vajtól még jobb ízt kapott.

Hozzáadta:, 20.10.2017
Kategória: Desszertek
Diótekercs kuglóf mézes dióval

Hozzávalók

Tészta:
350 grétesliszt
150 mltej
1 dbtojás
10 gfriss élesztő
2 ev. kanálkristálycukor
2 ev. kanálvaj
csipet só
Töltelék:
100 gdarált dió
2 ev. kanálkristálycukor
2 ev. kanálvaj
1 kv. kanálfahéj
Mézes dió:
100 gaprított dió
4 ev. kanálméz
2 ev. kanálvaj
2 ev. kanálporcukor

Elkészítés menete

  1. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük, és megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  2. A tojást felverjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, az olvasztott vajat és elkeverjük. Beleöntjük az élesztős tejet. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, majd tészta állagúvá dolgozzuk. A tésztát lefedjük és megvárjuk, míg megkel.
  3. Egy kuglóf sütőformát előkészítünk és az aljára tesszük a mézes-diós keveréket: ehhez a vajat, mézet és a cukrot egy edénybe tesszük és addig melegítjük, amíg minden hozzávaló fel nem olvad és el nem keveredik. Ezután beleszórjuk az aprított diót, pár percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
  4. A megkelt tésztát kb. 0.5 cm vastagságúra nyújtjuk, puha vajjal megkenjük, cukorral és fahéjjal elkevert darált dióval megszórjuk. Felcsavarjuk, majd a tekercset kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
  5. A tekercsszeleteket kezünkkel kicsit megnyomkodjuk, majd a kuglóf formába tesszük a mézes dióba. 20 percig még pihentetjük-kelesztjük, majd sütőbe tesszük.
  6. 200 fokon aranyszínűre sütjük.