Duna hullám sütemény barackkompóttal, lágy pudingos krémmel

A Duna hullám sütemény nagymamám egyik nagy kedvence, és persze mi sem vetettük meg ezt a finomságot. Egyáltalán nem bonyolult, a nevét pedig onnét kapta, hogy a világos és kakaós tészta olyan, mintha hullámot alkotna. A Duna hullám süteményt barackkompóttal és lágy, pudingos krémmel készítettem, a tetejét pedig reszelt csokoládéval díszítettem. Ha nincs kéznél barackkompót vagy befőtt, bármilyen más is tökéletes, pl. meggy. Szerző: Marta

Hozzáadta:, 21.5.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Barack, Pudingos receptek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Duna hullám sütemény barackkompóttal, lágy pudingos krémmel

Hozzávalók

Tészta:
350 gmargarin
250 gporcukor
6 dbtojás
400 grétesliszt
1 csomagsütőpor
2 - 3 ev. kanálkakaó
Krém:
1/2 lkompótlé (barackkompót)
1 csomagvaníliapuding
5 ev. kanálporcukor
250 gvaj
csokoládé – öntetnek vagy reszelve a tetejére

Elkészítés menete

  1. A margarint a cukorral habosra verjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját pedig egyenként beledolgozzuk a habos vajba. A tojásfehérjéhez egy csipet sót adunk és kemény habbá verjük. Ezután a tojássárgás-vajas keverékhez hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, végül beleforgatjuk a tojáshabot is.
  2. A tészta felét magas falú, kivajazott és liszttel beszórt tepsibe öntjük.
  3. A tészta másik feléhez hozzáadjuk a kakaót és 3 evőkanál kompótlevet. Elkeverjük, majd ezt a sötét tésztát ráöntjük a világos tésztára.
  4. A barackot felkockázzuk és rászórjuk a tésztára. Ha a nagyobb gyümölcsdarabokat szeretjük, akkor természetesen elég, ha csak félbe vágjuk.
  5. Én 2 üveg, 7 dl-es otthoni kompótot használtam fel, hogy meglegyen a kellő kompótlé mennyiség.
  6. A süteményt 210 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
  7. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A kompótlébe beleszórjuk a pudingport, csomómentesre keverjük és sűrű pudingot főzünk. A vajat a cukorral habosra verjük. A pudingot kihűtjük és beledolgozzuk a vajat – akkor jó, ha már sima, krémes állagú, a vaj tökéletesen elkeveredett a pudinggal.
  8. A krémet rákenjük a megsült, kihűlt tésztára, a tetejét pedig reszelt csokoládéval vagy olvasztott csokoládéval (esetleg csokiöntettel) díszítjük.