Dupla töltelékes kuglóf kelt tésztából

Hozzáadta: Alexa96, 2.3.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Kuglófok, Tészták, Kelt tészta, Édes sütemények
A fiúk valami édességre vágytak. Még ebédnél jelezték nekem. Akkor beérték egy szelet nápolyival, vacsorára pedig megleptem őket a dupla töltelékes kuglóffal kelt tésztából. Ezt a receptet barátnőmtől tanultam, és ami a legjobb benne, hogy a töltelékeket bátran lehet kombinálni. A diós réteg akár mákossal is helyettesíthető, a lekváros réteg pedig mindig lehet más. A tésztájába kevesebb cukrot tettem, de aki édesebben szereti, az akár meg is duplázhatja a cukormennyiséget, vagy a tölteléket készítheti édesebbre. A legfontosabb, hogy a fiúknak ízlett, én pedig elégedetten néztem, ahogy az egyik szeletet eszik a másik után.
Hozzáadta: Alexa96, 2.3.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Kuglófok, Tészták, Kelt tészta, Édes sütemények
ALAPANYAGOK
Tészta:
Töltelék 1:
Töltelék 2:
- A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Megvárjuk, míg felfut a kovász. A kovászt hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz, tészta állagúvá dolgozzuk, majd lefedjük és megkelesztjük.
- A diós töltelékhez a diót ledaráljuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük. Akkor jó, ha a dió az összes nedvességet (tejet) felszívta.
- A tésztát két részre osztjuk. Mindkét részt liszttel beszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk. Az egyiket a diós töltelékkel megkenjük, rátesszük a másik tésztalapot, ezt pedig megkenjük a lekvárral. A töltött lapokat felcsavarjuk – roládot kapunk.
- A kuglóf sütőformát vajjal kikenjük, darált dióval beszórjuk, majd beletesszük a roládot. További 10 percig pihentetjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütjük.
- A kuglóf kevésbé édes. Ha valaki az édesebbet kedveli, akkor a tésztájához és a töltelékhez is adhat cukrot.
A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Diabambulkának