Édes falatok kelt tésztából

Ismét egy pompás recept kelt tésztából. Vagyis ez maga a kelt tészta, amiből jobbnál jobb alakot formákat készítünk és készre sütünk. A tészta lágy és puha, ráadásul a vajas-tojásos-mézes máznak köszönhetően gyönyörűen megpirult. A tésztával könnyű dolgozni, mindenki megbirkózik vele, a végeredmény pedig egyszerűen mesés! Ha egy kicsivel több az időnk, akkor a tésztát akár kinyújthatjuk és meg is tölthetjük jobbnál jobb töltelékekkel. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 3.1.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Édes falatok kelt tésztából

Hozzávalók

500 gfinomliszt
70 gmargarin
2 dbtojássárga
200 mlfőzőtejszín
80 gkristálycukor
25 gfriss élesztő
csipet só
csipet reszelt citromhéj
tojás + méz + vaj kenéshez

Elkészítés menete

  1. Először az élesztőt futtatjuk fel: belemorzsoljuk a langyos tejszínbe, hozzáadunk egy kanál cukrot és egy kanál lisztet, elkeverjük és megvárjuk, míg felfut.
  2. A többi hozzávalót nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen legalább egy órán keresztül kelesztjük. Ezidő alatt legalább kétszeresére kéne dagadnia.
  3. Miután a tészta megkelt, 24 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagból kis „kígyót” formázunk, majd ebből készítjük el a kis csigákat, szíveket, egyéb formákat.
  4. Ezeket a formákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, majd a tojás, vaj és méz keverékével megkenjük.
  5. 20 percig pihentetjük. A pihentetés után 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük, majd ezután a hőfokot 170 fokra csökkentjük és további 10 percig sütjük.