Édes házi kiflik

A házi kiflit nagyon szeretjük, de az édes változatot is előszeretettel készítem. Tökéletes vajas-lekváros kiflihez, vagy akár nutellával megkenve. Nagyon jól illik egy nagy bögre gőzölgő kakaóhoz, reggelinél felnőtteknek pedig kávéhoz. Annyira finom, hogy sokszor még meg sem kell kenni, és a gyerekek még melegében lekapkodják a tepsiről és felfalják. Ha tehetem, legalább két tepsivel készítek, mert egy tepsiből a másnapi tervezett tízórai a suliba egy sem marad.

Hozzáadta:, 23.9.2017
Kategória: Péksütemények
Recept Édes házi kiflik

Hozzávalók

500 gbúzafinomliszt
5 ev. kanálkristálycukor
1 dbvaníliacukor
25 gélesztő
300 mlfélzsíros tej
80 gvaj
2 dbtojássárga
csipet só

Elkészítés menete

  1. 100 ml langyos tejhez hozzáadjuk a vaníliacukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, a hozzávalókat egy tálba tesszük (a tejet leszámítva), majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Fokozatosan hozzáöntjük beledolgozzuk a tejet, majd az elkészült tésztát lefedjük és langyos helyre tesszük megkelni.
  3. Miután a tészta megkelt, 4 részre osztjuk, majd minden egyes kis adagból cipót formázunk, amit kör alakúra nyújtjunk, majd 4 egyenlő cikkre vágunk.
  4. Minden egyes kis tésztacikket a széles oldalánál fogva feltekerjük és kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. 15-20 percig pihentetjük, majd közvetlenül a sütés előtt a tetejét megkenjük egy kevés tejjel.
  6. 180 fokon 15-17 percig sütjük.