Édes kelt epres gombóc

Hozzáadta: TopPetra, 13.6.2021
Kategória: Ebéd, Főétkezések, Eper, Gyümölcs szerint, Gombócok, Édes főételek
A gombócokat túróval, esetleg fahéjas cukorral tálaljuk. Olvasztott vajjal meglocsolva is rendkívül finom!
Hozzáadta: TopPetra, 13.6.2021
Kategória: Ebéd, Főétkezések, Eper, Gyümölcs szerint, Gombócok, Édes főételek
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
500 grétesliszt
20 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
250 mllangyos tej
1 dbtojás
csipetsó
- A lisztet tálba szitáljuk. A langyos tej felét elkeverjük az élesztővel és a cukorral. Amikor az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk a liszttel. Belekerül a maradék tej, a tojás, a só, majd a hozzávalókból sima állagú tésztát gyúrunk. Lefedjük, meleg helyen egy órát kelesztjük.
- A tésztát kb. centi vastagra nyújtjuk, majd 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztaadagba belecsomagolunk egy nagyobb epret, majd megformázzuk a gombócokat.
- Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük, majd kb. 10 percig főzzük – akkor jó, ha a gombóc már a víz felszínére úszott.
- Miután megfőtt, leszűrjük, villával kibökjük. A felesleges gőz elszáll. A gombócokat ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
Forrás: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Sladké kynuté jahodové knedlíky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Sladké kysnuté jahodové knedle.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS