TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Édes kelt fészek
Édes kelt fészek
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra    ·   9.6.2020

Édes kelt fészek

Örök klasszikus az édes kelt fészek. Az alapja a kelt tészta, amit aztán tényleg azzal és úgy töltünk, ahogy csak szeretnénk. Ennek a verziónak egyik különlegessége, hogy a tésztájába mézet is tettem, a töltelék pedig tojáshab alapú, darált dióval és cukorral. A tetejére még olvasztott vaj és fahéj került, majd az egészet aranyszínűre sütöttem. Szerző: Jaja

90 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés

SZEZONÁLIS ÉTELEK

Alapanyagok

Tészta:

250 g
búzafinomliszt
1/2 kv. kanál
70 ml
víz
70 ml
tej
1 kv. élesztőpor
1 kv. kanál
kristálycukor
1 kv. kanál
méz

Tetejére:

100 g
vaj

Töltelék:

1 db
tojásfehérje
200 g
darált dió
2 ev. kanál
kristálycukor
1 csomag
vaníliacukor

Kenéshez:

1 db
tojássárga
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A langyos tejhez hozzáadunk egy kanál cukrot és az élesztőt. Elkeverjük, megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, tejet, mézet, az élesztőt, vizet,vmajd sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tojásfehérjét a kristály- és vaníliacukorral habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót.
  4. A megkelt tésztát félbe vágjuk. Mindegyiket kb. 30x40 cm-es lappá gyúrjuk, megkenjük a puha vajjal, a töltelékkel (1-1 cm szélesen töltelék nélkül hagyjuk a tészta széleit). A tésztalapot felszeleteljük, majd az egyes szeleteket felcsavarjuk – így formázzuk meg a fészkeket. Másik megoldás, ha a tésztalapot felcsavarjuk és úgy szeleteljük fel. Én ezt a módszert azért nem szeretem, mert a vágás közben eléggé össze tud nyomódni a tészta.
  5. A fészkeket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojássárgával megkenjük, 10 percig pihentetjük. Ízlés szerint olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk, fahéjjal is megszórhatjuk.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínre sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept