Édes kelt fészek
Örök klasszikus az édes kelt fészek. Az alapja a kelt tészta, amit aztán tényleg azzal és úgy töltünk, ahogy csak szeretnénk. Ennek a verziónak egyik különlegessége, hogy a tésztájába mézet is tettem, a töltelék pedig tojáshab alapú, darált dióval és cukorral. A tetejére még olvasztott vaj és fahéj került, majd az egészet aranyszínűre sütöttem. Szerző: Jaja
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 9.6.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Édes sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
250 gbúzafinomliszt
1/2 kv. kanálsó
70 mlvíz
70 mltej
1 kv. élesztőpor
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanálméz
Tetejére:
100 gvaj
Töltelék:
1 dbtojásfehérje
200 gdarált dió
2 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
Kenéshez:
1 dbtojássárga
- A langyos tejhez hozzáadunk egy kanál cukrot és az élesztőt. Elkeverjük, megvárjuk, míg az élesztő felfut.
- A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, tejet, mézet, az élesztőt, vizet,vmajd sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen megkelesztjük.
- A tojásfehérjét a kristály- és vaníliacukorral habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót.
- A megkelt tésztát félbe vágjuk. Mindegyiket kb. 30x40 cm-es lappá gyúrjuk, megkenjük a puha vajjal, a töltelékkel (1-1 cm szélesen töltelék nélkül hagyjuk a tészta széleit). A tésztalapot felszeleteljük, majd az egyes szeleteket felcsavarjuk – így formázzuk meg a fészkeket. Másik megoldás, ha a tésztalapot felcsavarjuk és úgy szeleteljük fel. Én ezt a módszert azért nem szeretem, mert a vágás közben eléggé össze tud nyomódni a tészta.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vynikající medově oříškové kynuté úlky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vynikajúce medovo orieškové kysnuté úliky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Leckere Honigschnecken an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS