Édes kelt fészek

Örök klasszikus az édes kelt fészek. Az alapja a kelt tészta, amit aztán tényleg azzal és úgy töltünk, ahogy csak szeretnénk. Ennek a verziónak egyik különlegessége, hogy a tésztájába mézet is tettem, a töltelék pedig tojáshab alapú, darált dióval és cukorral. A tetejére még olvasztott vaj és fahéj került, majd az egészet aranyszínűre sütöttem. Szerző: Jaja

Hozzáadta:, 9.6.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Édes kelt fészek

Hozzávalók

Tészta:
250 gbúzafinomliszt
1/2 kv. kanál
70 mlvíz
70 mltej
1 kv. élesztőpor
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanálméz
Tetejére:
100 gvaj
Töltelék:
1 dbtojásfehérje
200 gdarált dió
2 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
Kenéshez:
1 dbtojássárga

Elkészítés menete

  1. A langyos tejhez hozzáadunk egy kanál cukrot és az élesztőt. Elkeverjük, megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, tejet, mézet, az élesztőt, vizet,vmajd sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát lefedjük és meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tojásfehérjét a kristály- és vaníliacukorral habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót.
  4. A megkelt tésztát félbe vágjuk. Mindegyiket kb. 30x40 cm-es lappá gyúrjuk, megkenjük a puha vajjal, a töltelékkel (1-1 cm szélesen töltelék nélkül hagyjuk a tészta széleit). A tésztalapot felszeleteljük, majd az egyes szeleteket felcsavarjuk – így formázzuk meg a fészkeket. Másik megoldás, ha a tésztalapot felcsavarjuk és úgy szeleteljük fel. Én ezt a módszert azért nem szeretem, mert a vágás közben eléggé össze tud nyomódni a tészta.
  5. A fészkeket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, felvert tojássárgával megkenjük, 10 percig pihentetjük. Ízlés szerint olvasztott vajjal is meglocsolhatjuk, fahéjjal is megszórhatjuk.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínre sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.