Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal

Hozzáadta: TopPetra, 13.6.2021
Kategória: Eper, Gyümölcs szerint, Sárgabarack, Gombócok, Édes főételek, Ebéd, Főétkezések, Knédlik és zsemlegombócok, Köretek, Cseresznye
KÜLDÖTT KÉPEK
A klasszikus kelt tésztából is lehet tökéletes kis gombócokat készíteni. Ezeket előszeretettel töltöm meg jobbnál jobb gyümölcsökkel, majd klasszikus módon készre főzöm. A cseresznye, eper, sárgabarack kiváló választás, de a szilvával sem lövünk mellé.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 13.6.2021
Kategória: Eper, Gyümölcs szerint, Sárgabarack, Gombócok, Édes főételek, Ebéd, Főétkezések, Knédlik és zsemlegombócok, Köretek, Cseresznye
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
500 grétesliszt + szóráshoz
20 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
250 mllangyos tej
1 dbtojás
csipetsó
gyümölcs
túró, vaj, puding, fahéj – ízlés szerint, a kész gombócok befejezéséhez
- A lisztet tálba szitáljuk, közepére mélyedést készítünk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt hozzáadjuk a cukrot, ráöntjük a langyos tej felét. Kb. 10 perc alatt az élesztő felfut.
- Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást, a csipet sót. Az egészet sima állagú tésztává dolgozzuk, lefedjük, egy órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, kb. centi vastagra. Négyzetekre vágjuk (kb. 8x8 cm), mindegyik közepére rátesszük a megtisztított és lecsepegtetett gyümölcsöt, majd megformázzuk a gombócokat.
- Kevés sóval felforralt vízbe tesszük, majd kb. 8 percig főzzük. Miután megfőtt, villával kibökjük, hogy a benne lévő forró főz el tudjon illanni.
- A kész gombócokat ízlés szerint cukorral elkevert túróval, esetleg eperzselével, olvasztott vajjal és fahéjjal, vagy vaníliapudinggal tálaljuk.
Forrás: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Sladké kynuté knedlíky - jahodové, třešňové a meruňkové.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS