Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal

Recept Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal
KÜLDÖTT KÉPEK

A klasszikus kelt tésztából is lehet tökéletes kis gombócokat készíteni. Ezeket előszeretettel töltöm meg jobbnál jobb gyümölcsökkel, majd klasszikus módon készre főzöm. A cseresznye, eper, sárgabarack kiváló választás, de a szilvával sem lövünk mellé.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

500 grétesliszt + szóráshoz
20 gélesztő
1 kv. kanálkristálycukor
250 mllangyos tej
1 dbtojás
csipet
gyümölcs
túró, vaj, puding, fahéj – ízlés szerint, a kész gombócok befejezéséhez

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A lisztet tálba szitáljuk, közepére mélyedést készítünk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt hozzáadjuk a cukrot, ráöntjük a langyos tej felét. Kb. 10 perc alatt az élesztő felfut.
  2. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást, a csipet sót. Az egészet sima állagú tésztává dolgozzuk, lefedjük, egy órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, kb. centi vastagra. Négyzetekre vágjuk (kb. 8x8 cm), mindegyik közepére rátesszük a megtisztított és lecsepegtetett gyümölcsöt, majd megformázzuk a gombócokat.
  4. Kevés sóval felforralt vízbe tesszük, majd kb. 8 percig főzzük. Miután megfőtt, villával kibökjük, hogy a benne lévő forró főz el tudjon illanni.
  5. A kész gombócokat ízlés szerint cukorral elkevert túróval, esetleg eperzselével, olvasztott vajjal és fahéjjal, vagy vaníliapudinggal tálaljuk.

Forrás: Vaření a pečení s radostí

OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás