TopReceptek.hu Köretek Knédlik és zsemlegombócok Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal
Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal
Recept Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   13.6.2021

Édes kelt gombóc – eperrel, cseresznyével, sárgabarackkal

A klasszikus kelt tésztából is lehet tökéletes kis gombócokat készíteni. Ezeket előszeretettel töltöm meg jobbnál jobb gyümölcsökkel, majd klasszikus módon készre főzöm. A cseresznye, eper, sárgabarack kiváló választás, de a szilvával sem lövünk mellé.

30 perc
Elkészítés
8 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
500 g
rétesliszt + szóráshoz
20 g
élesztő
1 kv. kanál
kristálycukor
250 ml
langyos tej
1 db
tojás
csipet
gyümölcs
túró, vaj, puding, fahéj – ízlés szerint, a kész gombócok befejezéséhez
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A lisztet tálba szitáljuk, közepére mélyedést készítünk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt hozzáadjuk a cukrot, ráöntjük a langyos tej felét. Kb. 10 perc alatt az élesztő felfut.
  2. Ezután adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást, a csipet sót. Az egészet sima állagú tésztává dolgozzuk, lefedjük, egy órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, kb. centi vastagra. Négyzetekre vágjuk (kb. 8x8 cm), mindegyik közepére rátesszük a megtisztított és lecsepegtetett gyümölcsöt, majd megformázzuk a gombócokat.
  4. Kevés sóval felforralt vízbe tesszük, majd kb. 8 percig főzzük. Miután megfőtt, villával kibökjük, hogy a benne lévő forró főz el tudjon illanni.
  5. A kész gombócokat ízlés szerint cukorral elkevert túróval, esetleg eperzselével, olvasztott vajjal és fahéjjal, vagy vaníliapudinggal tálaljuk.

Forrás: Vaření a pečení s radostí

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása