Édes koszorúk kelt tésztából

A lágy péksütemények, tészták kedvelői biztos megtalálják számításukat ezekben az édes koszorúkban. A koszorúk finom kelt tésztából készültek, a sütés után pedig a porcukor teszi őket még finomabbá. Az elkészítése egyszerű, bár időigényes – a koszorúk megformázásához szükség van némi kézügyességre, de a képek ehhez segítséget nyújtanak. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 3.6.2020
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Édes koszorúk kelt tésztából

Hozzávalók

1 kgbúzafinomliszt
4 dbtojás
1 dbcitrom héja
150 gvaj
120 gkristálycukor
200 mllangyos tej
kevés tej az élesztőhöz
1 csomagszárított élesztő
1/2 kv. kanál

Elkészítés menete

  1. A kevés langyos tejhez hozzáadunk egy kanál cukrot, egy kanál lisztet és a szárított élesztőt. Elkeverjük, az élesztőt felfuttatjuk.
  2. A többi hozzávalót tálba tesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt és sima állagú tésztává dolgozzuk. A tésztát lefedjük, meleg helyen kelesztjük.
  3. Amikor a tészta már duplájára kelt, lisztes felületre tesszük és két részre osztjuk. A tésztaadagokból kisebb adagokat szaggatunk ki és cipókat formázunk.
  4. A kapott golyókat vékonyra nyújtjuk, pizzavágóval csíkokra vágjuk, a képen látható módon felcsavarjuk, majd megformázzuk a kis koszorúkat. A koszorúkat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. A tetejét felvert tojással megkenjük – a tojást kevés tejjel lazítjuk.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A megsült tésztát porcukorral meghintjük.