Édes lepény mákos és túrós feltéttel, sárgabarackkal

Ha a gyerekeknél biztosra akarok menni, akkor marad az adu ász, az édes lepény. Ezt a kelt tésztából, feltétekkel gazdagon megpakolt édes fogást egyszerűen imádják! Egyre nagyobb és nagyobb szeleteket kérnek, ráadásul nem is egyszer. Az édes lepény mákos és túrós feltéttel, na meg friss sárgabarackkal az egyik nagy kedvencük. Egy tepsivel bizony nem elég, érdemes rögtön nagyobb adaggal dolgozni. Ha pedig két tésztánk van, akkor szükség szerint a másik lepényt már sósan is készíthetjük (férjem imádja a tejfölös-kaprosat). Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 11.8.2018
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Édes lepény mákos és túrós feltéttel, sárgabarackkal

Hozzávalók

Tészta:
400 grétesliszt
200 mltej
20 gélesztő
60 mlolaj
2 ev. kanálkristálycukor
Túrós töltelék:
250 gtúró
ízlés szerint kristálycukor
1 csomagvaníliacukor
1 dbtojássárga
Mákos töltelék:
150 gdarált mák
100 mltej
2 ev. kanálbaracklekvár
ízlés szerint kristálycukor
Szükségünk lesz még:
sárgabarack

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, elkeverjük egy kanál cukorral és liszttel, felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz öntjük. Sima állagú tésztát gyúrunk, amit kendővel lefedünk és legalább 40 percet kelesztjük.
  2. Amíg a tészta pihen, hozzálátunk a töltelékekhez. A sárgabarackot megmossuk és lecsepegtetjük. Friss barackot használtam, amit meghámoztam, félbevágtam és kimagoztam.
  3. A túrót a cukorral és tojássárgával kikeverjük. Aki édesebben szereti, több cukrot is adhat hozzá. A mákot forrásban lévő tejbe szórjuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lekvárt és a cukrot. Ízlés szerint egy kevés rummal is ízesíthetjük, vagy akár édes likőrrel.
  4. A megkelt tésztát lisztes felületen tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd kivajazott, magas falú tepsibe tesszük.
  5. A tésztát megpakoljuk a túrós és mákos töltelékkel, valamint a sárgabarackkal. Én igyekeztem az egyes elemeket szépen elrendezni, ahogy az a képen is látszik.
  6. 180 fokon 30 percig sütjük.