Egyszerű, gyors házi marlenka

Ha megkérdezitek, miért is egyszerű és gyors ez a recept, akkor az a válaszom, hogy azért, mert a tésztát nem kell nyújtani, hanem egész egyszerűen a tésztát tepsibe öntjük és megsütjük. A vékony tésztalapok közé vajas-sűrített tejes krém kerül, amit egy jó kézi robotgéppel szintén pillanatok alatt el tudunk készíteni. A rétegezés gyorsan megy, sőt, a díszítés is pillanatok alatt megvan. Szerző: Marta

Hozzáadta:, 12.12.2018
Kategória: Desszertek, Sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Egyszerű, gyors házi marlenka

Hozzávalók

Tészta:
300 gporcukor
400 gbúzafinomliszt
250 gvaj
1 ev. kanálszódabikarbóna
3 dbtojás
3 ev. kanálméz
szükség szerint tej
Krém:
375 gvaj
600 gédes sűrített tej
Szükségünk lesz még:
egy marék dió
csokiöntet

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a tésztát. A vajat gőzfürdő felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, a tojást, a porcukrot, a szódabikarbónát és a lisztet. Alaposan elkeverjük. Ha a tészta túl sűrű, akkor tejjel tudunk javítani az állagán. A tésztának sűrűbbnek kell lennie mint a palacsintatésztának, de még le kell csorognia a főzőkanálról.
  2. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik adagot sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, majd 175 fokon egyenként 12 percig sütjük. A tésztával óvatosan kell bánni, mert törékeny. Miután megsült, kihűtjük, a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, a szélét levágjuk, egyformára méretezzük mindhárom tésztalapot. A levágott tésztát nem dobjuk ki, félretesszük.
  3. Elkészítjük a krémet. A vajat habosra verjük, majd beledolgozzuk a sűrített tejet. A krémet járm részre osztjuk. Elkezdjük a rétegezést: tésztalap, krém, tésztalap, krém, tésztalap, krém.
  4. A diót felaprítjuk és elkeverjük a lemorzsolt félretett tésztával. Ezzel szórjuk meg a sütemény tetejét, végül csokiöntettel is díszítjük.
  5. TIPP 1: a sűrített tejet akár karamellizált sűrített tejjel is helyettesíthetjük. Ha boltban nem kapható, akkor 3 órán keresztül főzni kell a konzerv sűrített tejet. Bár szerintem a „sima” sűrített tejjel finomabb a krém.
  6. TIPP 2: az elkészített marlenka süteményt legalább 1 órát pihentessük szobahőmérsékleten. A krém átjárja tésztalapokat, a sütemény sokkal puhább, lágyabb lesz. A hűtőben a vaj túlságosan megköt, így az élmény nem lesz tökéletes.