Egyszerű mákos kalács
Mi egyszerűen imádjuk a kelt tésztából készült kalács jellegű süteményeket. Ennek az az egyik oka, hogy míg a bejgli tésztája inkább tömörebb, addig ez az egyszerű mákos kalács inkább könnyű és laza. További előnye, hogy a mákos tölteléket nem kell főzni, elég, ha csak rászórjuk a tésztára. Ahogy a család kedvelte és felfalta a kalácsot, nagy az esélye annak, hogy idén karácsonyra a szokásos bejgli helyett ez a kalács is a terítéken lesz.
Hozzávalók
Tészta:500 grétesliszt
40 gélesztő
300 mltej
60 gkristálycukor
80 mlolaj
Töltelék:250 gmák
250 gkristálycukor
kevés olaj
Elkészítés menete
- Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés csinálunk, ebbe öntjük bele a langyos tejet, hozzáadjuk a cukrot, olajat, élesztőt és pár percig pihentetjük. Ez alatt az élesztő felfut, és már kezdhetjük is összedolgozni a tésztát. Ezután megvárjuk, míg a tészta megkel (lefedjük és 45-50 percig meleg helyen pihentetjük).
- A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, megszórjuk a mákos töltelékkel (a mákot elkeverjük a cukorral és már kész is), meglocsoljuk az olajjal. A töltelékkel megszórt tésztát felcsavarjuk.
- A kalácsokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. A tepsiben további 15 percig pihentetjük, majd a tésztát villával megbökdössük – így a sütés közben nem fog töredezni.
- A kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
- Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.