Egyszerű mákos kalács

Mi egyszerűen imádjuk a kelt tésztából készült kalács jellegű süteményeket. Ennek az az egyik oka, hogy míg a bejgli tésztája inkább tömörebb, addig ez az egyszerű mákos kalács inkább könnyű és laza. További előnye, hogy a mákos tölteléket nem kell főzni, elég, ha csak rászórjuk a tésztára. Ahogy a család kedvelte és felfalta a kalácsot, nagy az esélye annak, hogy idén karácsonyra a szokásos bejgli helyett ez a kalács is a terítéken lesz.

Hozzáadta:, 12.11.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Karácsony, Ünnepek
Recept Egyszerű mákos kalács

Hozzávalók

Tészta:
500 grétesliszt
40 gélesztő
300 mltej
60 gkristálycukor
80 mlolaj
Töltelék:
250 gmák
250 gkristálycukor
kevés olaj

Elkészítés menete

  1. Egy nagyobb tálba beleszórjuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés csinálunk, ebbe öntjük bele a langyos tejet, hozzáadjuk a cukrot, olajat, élesztőt és pár percig pihentetjük. Ez alatt az élesztő felfut, és már kezdhetjük is összedolgozni a tésztát. Ezután megvárjuk, míg a tészta megkel (lefedjük és 45-50 percig meleg helyen pihentetjük).
  2. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyiket kinyújtjuk, megszórjuk a mákos töltelékkel (a mákot elkeverjük a cukorral és már kész is), meglocsoljuk az olajjal. A töltelékkel megszórt tésztát felcsavarjuk.
  3. A kalácsokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. A tepsiben további 15 percig pihentetjük, majd a tésztát villával megbökdössük – így a sütés közben nem fog töredezni.
  4. A kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
  5. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.