Egyszerű sertéstekercs

Azok a csodás, családdal töltött ebédek! Imádom ezeket az alkalmakat, mert úgy érzem, mindenki kitesz magáért és a lehető legjobbat teszi ki a közös asztalra! Ilyenkor én is próbálok ügyes lenni, és pl. ezzel a kolbásszal és szalonnával töltött sertéstekerccsel megörvendeztetni a családot. Hát, nem egy gyors művelet, az igaz, érdemes már előző nap elkezdeni, de megéri! Burgonyával, salátával tálaltam. Szerző: Danka

Hozzáadta:, 29.12.2019
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Egyszerű sertéstekercs

Hozzávalók

Hús:
kb. 1,5 ksertéscomb (csont nélkül)
400 ggrillkolbász vagy bajor fehér kolbász
100 gszeletelt szalonna
őrölt édes pirospaprika
ízlés szerint őrölt kömény
ízlés szerint só, bors
ízlés szerint fokhagymapor
3 gerezdfokhagyma
vöröshagyma
zsír
húsleves alaplé vagy víz+leveskocka

Elkészítés menete

  1. A receptet a hús előkészítésével kezdjük. A húst vékonyra szeleteljük, szükség szerint kiklopfoljuk, ízlés szerint mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, fokhagymaporral és őrölt köménnyel megszórjuk, egy kevés olajjal megkenjük, felcsavarjuk és alufóliába csomagoljuk. Az így előkészített hússzeleteket hűtőszekrénybe tesszük és egy éjszakán keresztül pihentetjük.
  2. Másnap folytatjuk a munkát. A vöröshagymát apróra vágjuk, egy kevés zsíron elkezdjük üvegesre pirítani, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma szépen megpuhul, közben kevergetjük, nehogy a fokhagyma odaégjen.
  3. A hússzeleteket kivesszük a hűtőszekrényből, kiterítjük őket, rátesszük a szalonnát. A grillkolbászt megsütjük, majd a grillkolbász kisült zsírjával megkenjük a szalonnát. A grillkolbászt, attól függ, mennyire vastag, vagy egészben, vagy hoszában félbe vágva rátesszük a szalonnával kibélelt hússzeletre. A hússzeleteket felcsavarjuk, hústűvel vagy fonallal rögzítjük, a tetejét pedig olajjal, sóval, borssal és őrölt édes pirospaprikával elkevert olajjal megkenjük – ettől gyönyörű színt kap!
  4. A felcsavart hússzeleteket tepsibe tesszük, mellé tesszük a fokhagymás vöröshagymát, egy kevés húslevessel felöntjük, lefedjük és 180 fokon kb. 2.5 órát sütjük. Szükség szerint húslevessel még felöntjük (ha sütés közben elpárolgott), a pecsenyelével pedig meglocsoljuk a húst. Ha nincs kéznél húsleves, akkor víz és leveskocka is tökéletesen megteszi.
  5. Amikor a hús már teljesen puha, levesszük a fedőt és rápirítunk.