Egyszerű, szaftos körtés sütemény

Ha szerencsénk van, akkor azért még tudunk jó minőségű körtét venni. Ehhez az egyszerű, szaftos körtés süteményhez nem is kell sok, kb. 4 darab, na meg a pompás lágy tészta. Amíg a tészta egy finom réteg körtével a sütőben sül, hozzá is láthatunk az öntethez, majd ezzel locsoljuk meg a tésztát, végül pedig készre sütjük. A végeredmény higgyétek el, magáért beszél! Szerző: Simona

Hozzáadta:, 3.12.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Egyszerű, szaftos körtés sütemény

Hozzávalók

Tészta:
4 dbkörte
100 gkristálycukor
2 dbtojás
1 dltej
150 gfinomliszt
3 ev. kanálolaj
1 csomagmézeskalács fűszerkeverék
csipet só
Öntet:
1 dbtojás
1 csomagfahéjas cukor
80 gvaj

Elkészítés menete

  1. A cukrot a tojással és a csipet sóval habosra verjük – akkor jó, ha már kifehéredetett és tényleg pompásan habos. Elkeverjük a száraz hozzávalókkal, végül beledolgozzuk az olajat és a tejet.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tészta felét pedig kivajazott tortaformába öntjük.
  3. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd a körtehúst szép vékonyra szeleteljük. A formában lévő masszára szépen rápakoljuk a körteszeleteket, ráöntjük a maradék tésztát, elegyengetjük, betesszük a sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük.
  4. Amíg a tészta sül, hozzálátunk az öntethez: a vajat felolvasztjuk, majd alaposan eldolgozzuk a tojással és a fahéjas cukorral. Kissé fel is melegíthetjük.
  5. A forró süteményt kivesszük a sütőből, villával megbökdössük, ráöntjük az öntetet.
  6. 20 percre visszatesszük a sütőbe, kihűtjük, felszeleteljük és tálaljuk.