Élesztőleves élesztőgombóccal
Az élesztőleves élesztőgombóccal egy igazi különlegesség, és hát valljuk be, az élesztőt sok esetben csak tésztákban, süteményekben és péksüteményekben tudjuk elképzelni. Én is elég szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de mivel volt otthon jelentős mennyiségű maradék húsleves, kipróbáltam a receptet. Eléggé féltem tőle, de a végeredmény fölülmúlta várakozást. Szerintem egy próbát mindenképp megért. és egy rendhagyó módszer arra, hogyan használjuk fel a maradék levesünket.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Alexa96, 28.9.2017
Kategória: Levesek, Főétkezések, Ebéd
ALAPANYAGOK
Leves:
2 ev. kanálzsír
1 dbvöröshagyma
1 dbpetrezselyemgyökér
1 dbrépa
1 dbpóréhagyma (20 cm hosszú)
42 gélesztő
1 dbtojás
1000 mlalaplé (hősleves vagy zöldségleves)
só, bors, ízlés szerint
ízlés szerint snidling, lestyán, petrezselyemzöld…
Gombócok:
42 gélesztő
1 dbkisebb hagyma
1 gerezdfokhagyma
1 ev. kanálzsír
3 ev. kanáltej
1 dbtojás
1 marékzsemlemorzsa
2 kv. kanálmajoránna
1 ev. kanálapróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só és bors
- Egy edényben a zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret és póréhagymát, majd pár percig együtt pirítjuk.
- Az élesztőt belemorzsoljuk a zöldséges alapba.
- Tovább pirítjuk, majd ráütjük a tojást.
- Alaposan elkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk és borsozzuk, majd kb. 10 percig főzzük.
- Elkészítjük a levesbetétet, gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe, végül megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel.
- Gombócok:
Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd miután a fokhagyma is megpirult, belemorzsoljuk az élesztőt, jó alaposan elkeverjük, lehetőleg kásás állagúra, majd felöntjük a tejjel és kihűtjük. - Beledolgozzuk a többi hozzávalót, akkor jó, ha a massza „nedves”, ezért a zsemlemorzsát érdemes apránként beledolgozni. A masszából kis gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Akkor készültek el a gombócok, ha már felúsztak a leves tetejére.%1
Blogom: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Drožďová polévka s knedlíčky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Drožďová polievka s knedľami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Hefesuppe mit Knödeln an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS