Élesztőleves élesztőgombóccal

Az élesztőleves élesztőgombóccal egy igazi különlegesség, és hát valljuk be, az élesztőt sok esetben csak tésztákban, süteményekben és péksüteményekben tudjuk elképzelni. Én is elég szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de mivel volt otthon jelentős mennyiségű maradék húsleves, kipróbáltam a receptet. Eléggé féltem tőle, de a végeredmény fölülmúlta várakozást. Szerintem egy próbát mindenképp megért. és egy rendhagyó módszer arra, hogyan használjuk fel a maradék levesünket.

Hozzáadta:, 28.9.2017
Kategória: Levesek
Recept Élesztőleves élesztőgombóccal

Hozzávalók

Leves:
2 ev. kanálzsír
1 dbvöröshagyma
1 dbpetrezselyemgyökér
1 dbrépa
1 dbpóréhagyma (20 cm hosszú)
42 gélesztő
1 dbtojás
1000 mlalaplé (hősleves vagy zöldségleves)
só, bors, ízlés szerint
ízlés szerint snidling, lestyán, petrezselyemzöld…
Gombócok:
42 gélesztő
1 dbkisebb hagyma
1 gerezdfokhagyma
1 ev. kanálzsír
3 ev. kanáltej
1 dbtojás
1 marékzsemlemorzsa
2 kv. kanálmajoránna
1 ev. kanálapróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só és bors

Elkészítés menete

  1. Egy edényben a zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret és póréhagymát, majd pár percig együtt pirítjuk.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a zöldséges alapba.
  3. Tovább pirítjuk, majd ráütjük a tojást.
  4. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk és borsozzuk, majd kb. 10 percig főzzük.
  5. Elkészítjük a levesbetétet, gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe, végül megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel.
  6. Gombócok:
    Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd miután a fokhagyma is megpirult, belemorzsoljuk az élesztőt, jó alaposan elkeverjük, lehetőleg kásás állagúra, majd felöntjük a tejjel és kihűtjük.
  7. Beledolgozzuk a többi hozzávalót, akkor jó, ha a massza „nedves”, ezért a zsemlemorzsát érdemes apránként beledolgozni. A masszából kis gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Akkor készültek el a gombócok, ha már felúsztak a leves tetejére.%1

Blogom: Vaření s Tomem