TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Élesztőleves élesztőgombóccal
Élesztőleves élesztőgombóccal
Recept Élesztőleves élesztőgombóccal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Az élesztőleves élesztőgombóccal egy igazi különlegesség, és hát valljuk be, az élesztőt sok esetben csak tésztákban, süteményekben és péksüteményekben tudjuk elképzelni. Én is elég szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de mivel volt otthon jelentős mennyiségű maradék húsleves, kipróbáltam a receptet. Eléggé féltem tőle, de a végeredmény fölülmúlta várakozást. Szerintem egy próbát mindenképp megért. és egy rendhagyó módszer arra, hogyan használjuk fel a maradék levesünket.

Alexa96    ·   28.9.2017

Élesztőleves élesztőgombóccal

Az élesztőleves élesztőgombóccal egy igazi különlegesség, és hát valljuk be, az élesztőt sok esetben csak tésztákban, süteményekben és péksüteményekben tudjuk elképzelni. Én is elég szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de mivel volt otthon jelentős mennyiségű maradék húsleves, kipróbáltam a receptet. Eléggé féltem tőle, de a végeredmény fölülmúlta várakozást. Szerintem egy próbát mindenképp megért. és egy rendhagyó módszer arra, hogyan használjuk fel a maradék levesünket.

Alapanyagok

Leves:

2 ev. kanál
zsír
1 db
vöröshagyma
1 db
petrezselyemgyökér
1 db
répa
1 db
póréhagyma (20 cm hosszú)
42 g
élesztő
1 db
tojás
1000 ml
alaplé (hősleves vagy zöldségleves)
só, bors, ízlés szerint
ízlés szerint snidling, lestyán, petrezselyemzöld…

Gombócok:

42 g
élesztő
1 db
kisebb hagyma
1 gerezd
fokhagyma
1 ev. kanál
zsír
3 ev. kanál
tej
1 db
tojás
1 marék
zsemlemorzsa
2 kv. kanál
majoránna
1 ev. kanál
apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só és bors
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy edényben a zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret és póréhagymát, majd pár percig együtt pirítjuk.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a zöldséges alapba.
  3. Tovább pirítjuk, majd ráütjük a tojást.
  4. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk és borsozzuk, majd kb. 10 percig főzzük.
  5. Elkészítjük a levesbetétet, gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe, végül megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel.
  6. Gombócok:
    Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd miután a fokhagyma is megpirult, belemorzsoljuk az élesztőt, jó alaposan elkeverjük, lehetőleg kásás állagúra, majd felöntjük a tejjel és kihűtjük.
  7. Beledolgozzuk a többi hozzávalót, akkor jó, ha a massza „nedves”, ezért a zsemlemorzsát érdemes apránként beledolgozni. A masszából kis gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Akkor készültek el a gombócok, ha már felúsztak a leves tetejére.%1

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása