TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Élesztőleves élesztőgombóccal
Élesztőleves élesztőgombóccal
Recept Élesztőleves élesztőgombóccal
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Alexa96    ·   28.9.2017

Élesztőleves élesztőgombóccal

Az élesztőleves élesztőgombóccal egy igazi különlegesség, és hát valljuk be, az élesztőt sok esetben csak tésztákban, süteményekben és péksüteményekben tudjuk elképzelni. Én is elég szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de mivel volt otthon jelentős mennyiségű maradék húsleves, kipróbáltam a receptet. Eléggé féltem tőle, de a végeredmény fölülmúlta várakozást. Szerintem egy próbát mindenképp megért. és egy rendhagyó módszer arra, hogyan használjuk fel a maradék levesünket.

Alapanyagok

Leves:

2 ev. kanál
zsír
1 db
vöröshagyma
1 db
petrezselyemgyökér
1 db
répa
1 db
póréhagyma (20 cm hosszú)
42 g
élesztő
1 db
tojás
1000 ml
alaplé (hősleves vagy zöldségleves)
só, bors, ízlés szerint
ízlés szerint snidling, lestyán, petrezselyemzöld…

Gombócok:

42 g
élesztő
1 db
kisebb hagyma
1 gerezd
fokhagyma
1 ev. kanál
zsír
3 ev. kanál
tej
1 db
tojás
1 marék
zsemlemorzsa
2 kv. kanál
majoránna
1 ev. kanál
apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint só és bors
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Egy edényben a zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret és póréhagymát, majd pár percig együtt pirítjuk.
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a zöldséges alapba.
  3. Tovább pirítjuk, majd ráütjük a tojást.
  4. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk és borsozzuk, majd kb. 10 percig főzzük.
  5. Elkészítjük a levesbetétet, gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe, végül megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel.
  6. Gombócok:
    Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd miután a fokhagyma is megpirult, belemorzsoljuk az élesztőt, jó alaposan elkeverjük, lehetőleg kásás állagúra, majd felöntjük a tejjel és kihűtjük.
  7. Beledolgozzuk a többi hozzávalót, akkor jó, ha a massza „nedves”, ezért a zsemlemorzsát érdemes apránként beledolgozni. A masszából kis gombócokat formázunk, majd beletesszük a levesbe és kb. 10 perc alatt készre főzzük. Akkor készültek el a gombócok, ha már felúsztak a leves tetejére.%1

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása