Ellenállhatatlan mákos szelet

A mákos sütemények nálunk nagyon népszerűek, és szerencsére számos édesség, sütemény közül lehet válogatni. A klasszikus kalácsok és mákos kockák mellett nagyon szeretjük ezt a réteges, ellenállhatatlan mákos szeret. Három egyszerű réteg mákos tésztát kenünk meg három réteg lágy krémmel, csupán ennyiből áll ez a finomság. A krémet akár vaníliapudgos krémre is cserélhetjük, ki mit preferál. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 26.7.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Ellenállhatatlan mákos szelet

Hozzávalók

Tészta:
12 dbtojásfehérje
210 gkristálycukor
3 ev. kanálrétesliszt
1 csomagsütőpor
195 gdarált mák
Krém:
12 dbtojássárga
180 gkristálycukor
7 kv. kanálkukoricakeményítő
2 csomagvaníliacukor
750 mltej
200 gvaj

Elkészítés menete

  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. 3 tésztalapra lesz szükségünk, én 3 tepsit használtam (20 x 35 cm) , amiket a sütés előtt sütőpapírral kibéleltem.
  2. Egy tésztalaphoz 70 g cukrot a 4 tojásfehérjével fényes habbá verünk, hozzáadjuk az 1 evőkanál lisztet, a sütőpor 1/3 részét és 65 g mákot. A tésztát elkeverjük, beleöntjük a tepsibe és 10-15 percig sütjük. Mivel 3 tésztára van szükségünk, a lépést még 2-szer megismételhetjük. Én inkább külön-külön készítem el a tésztákat, szerintem így egyszerűbb, de az is megoldás, ha egyszerre készítjük el, majd igyekszünk pontosan 3 egyenlő részre osztani.
  3. A tejet, tojássárgát, cukrot és keményítőt csomómentesre keverjük, feltesszük főni és sűrű krémet főzünk. Miután kihűlt, a vajat habosra verjük, majd ebbe dolgozzuk bele kis adagokban a főtt krémet. A krémet 3 részre osztjuk.
  4. Az egyik lapot megkenjük a tészta harmadával, majd jön a következő lap, krém, tésztalap és krém. A tetején a krémet elegyengetjük. Miután a krém megkötött, felszeleteljük és fogyasztjuk.