Ellenállhatatlan tojáshabos szelet

Hát, be kell vallanom, ez az a sütemény, amit bármikor, bármilyen mennyiségben képes vagyok megenni. Egyszerűen a tojáshabos szeletnek nem tudok ellenállni! A finom kelt tészta, pikáns lekvár (jó kis málna vagy ribizli), a cukros tojáshab mind-mind olyan hozzávaló, amit tökéletessé teszi a fogást. Nem beszélve az aprított dióról vagy mogyoróról. Zseniális, mindenkinek csak ajánlani tudom! Szerző: Danka

Hozzáadta:, 2.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Ellenállhatatlan tojáshabos szelet

Hozzávalók

Tészta:
110 mllangyos víz
100 golvasztott vaj
4 dbtojássárga
3 ev. kanálkristálycukor
42 gfriss élesztő
300 gbúzafinomliszt
1/4 kv. kanál
Tojáshab:
4 dbtojásfehérje
150 gkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
csipet só
Szükségünk lesz még:
pikáns lekvár kenéshez
darált dió vagy mogyoró szóráshoz

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadunk egy kanál cukrot és lisztet, elkeverjük és az élesztőt felfuttatjuk. Elkeverjük a tészta többi hozzávalójával, majd sima állagú tésztát gyúrunk. A tésztát olajos kézzel beletesszük és „beleformázzuk” egy tepsibe (42x32 cm), amit előtte kivajaztam. Lefedjük, a tésztát fél órát kelesztjük. Közben a sütőt 1170 fokra előmelegítjük.
  2. A sütés előtt kb. 5 perccel elkezdjük egy csipet sóval habbá verni a tojásfehérjét.
  3. A tésztát 5 percre betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe, eközben a tojáshabhoz hozzáadjuk a cukrot és a vaníliacukrot, fényesre verjük.
  4. 5 perc elteltével a tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük a pikáns lekvárral, rákenjük a cukros tojáshabot, erre kerül rá az aprított dió vagy mogyoró.
  5. A tésztát 20 percre visszatesszük a sütőbe. Ezalatt a tojáshab szép rózsaszín színűre sül.
  6. Kihűtjük, felszeleteljük, tálaljuk.