Eperlekvár

Recept Eperlekvár
KÜLDÖTT KÉPEK

Nem mondom, hogy az eper olcsó mulatság, de ha szerencsénk van, akkor tudunk nagyobb mennyiségben szerezni. Ilyenkor érdemes elgondolkodni az eperlekváron. Mi nagyon szeretjük, mert a szezon végén is tudunk epres finomságokat készíteni, és nem kell a boltban megvásárolni. Ez a házi eperlekvár kb. 1 óra alatt készül el. Tökéletes kenyérre, roládokba, tekercsekbe, tortákhoz.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Szükségünk lesz:

1 kgeper
2 kv. kanálcitromsav
1/2 kgkristálycukor
1 csomagdzsemfix extra (1000-1250 g gyümölcsre és 350-500 g cukorra)

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Az epret megmossuk, efénybe tesszük, szétnyomkodjuk, minimális vízzel felöntjük és 5 percig főzzük. A cukorból 2 evőkanálnyi adagot kiveszünk, elkeverjük a dzsemfixszel és hozzáadjuk az eperhez.
  2. További 1 percet főzzük, ezután hozzáadjuk a maradék cukrot és a citromsavat.
  3. Felforraljuk, további 5 percig főzzük. Amikor már habosodni kezd az eperlekvár, kanállal leszedjük a habot.
  4. 5 perc után egy kevés adagot tányérra teszünk és megnézzük, hogy megköt-e.
  5. Levesszük a tűzről, üvegbe tesszük, lefedjük, 5 percig fejjel lefelé állni hagyjuk.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás