TopReceptek.hu Gyümölcs szerint Eper Eperlekvár tartósítószer nélkül
Eperlekvár tartósítószer nélkül
Recept Eperlekvár tartósítószer nélkül
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   20.8.2019

Eperlekvár tartósítószer nélkül

Nálunk az eperlekvár szinte univerzális alapanyag: nemcsak kenyérre kenjük, hanem süteményre, finom piskótra vagy kalácsra, joghurtba tesszük, na meg persze ahol csak lehet, használjuk. Éppen ezért számomra nagyon fontos, hogy a lehető legjobb módszert használjam a tárolására, lekvár készítésére. Az eperlekvár tartósítószer nélkül tényleg egy csodás recept. Csak eper, cukor és citromlé kell hozzá (az eper és cukor aránya 2:1-hez, a citrom mennyisége ízlés szerint). A megfőtt lekvárt még melegében üvegbe töltjük, 120 fokos sütőben 15 percig hőkezeljük, lefedjük, 10 percre felfordítjuk, majd kihűtjük. Szerző: Nada

25 perc
Elkészítés
95 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
1 kg
eper
500 g
kristálycukor
citrom ízlés szerint
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az epret megmossuk és megtisztítjuk. Egy nagy edénybe tesszük és megszórjuk a cukorral. Az eper-cukor arány 2:1, így 2 kg eperhez 1 kg cukor kell és így tovább.
  2. Az epret elkeverjük a cukorral és legalább 2-3 órát pihentetjük. Csak ezután kezdjük el főzni. Főzés közben figyeljük, a habot mindig leszedjük. Amikor a cukros eper mennyisége az edényben a felére csökken, hozzáadjuk a citrom levét (ízlés szerint), majd a megfelelő állagra főzzük. Én összesen kb. másfél órát főztem.
  3. A főzés utolsó 10 percében a sütőt 120 fokra előmelegítjük. A lekvárt beletöltjük a steril üvegekbe, majd egy tepsire tesszük (a fedelekkel, kupakokkal együtt) és 15 percre betesszük a sütőbe.
  4. Miután kivettük a sütőből, jó szorosan lezárjuk, 10 percre fejjel lefelé fordítjuk. Ezután kihűtjük és tároljuk.

Blogom: Vaření s Tomem

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása