Epres sajttorta

Igazi kísérletezős édesség a sajttorta. Számtalan krém, alap, töltelék áll rendelkezésünkre, és az alap recepteket is tudjuk módostani, kedvünkre igazítani. Egyik nagy kedvencem az epres sajttorta, ami három egyszerű rétegből áll. A kekszes alapra túrós krém kerül. Mivel van benne tojás, így meg kell sütni. Erre jön majd az epres, puha lágy krém, a tetejére pedig díszítő elemek. Eperrel, mentalevéllel, citromfű levéllel tökéletes kompozíciót tudunk létrehozni. Szerző: Dulinka

Hozzáadta:, 12.12.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Torták, Eper, Túrós édességek, sütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Epres sajttorta

Hozzávalók

Alap:
150 gvajas keksz
50 gvaj
1. réteg:
250 gmascarpone
250 glágy túró (kádas)
125 gporcukor
1 dblime
3 dbtojás
2. réteg:
250 gmascarpone
350 geper
3 ev. kanálporcukor
2 kv. kanálvanília aroma
2 kv. kanálzselatinpor
kevés víz
T!etejére:
citromfű levél
mentalevél
eper

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük az alapot. Először a tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A kekszet ledaráljuk és elkeverjük a felolvasztott vajjal.
  2. Az alapot beletöltjük a tortaformába és lenyomkodjuk. Hűtőszekrénybe tesszük.%1
  3. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, az aljára pedig egy bögre vizet teszünk. Elkészítjük az első tölteléket: a mascarpone sajtot kikeverjük a cukorral, túróval, lime levével és reszelt héjával. Ezután egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Rákanalazzuk a kekszes alapra, majd betesszük a sütőbe és 150 percig sütjük. Ezután a hőfokot 120 fokra csökkentjük és további 30 percig sütjük.%2
  4. Jó alaposan kihűtjük, ez akár több órát is igénybe vehet. Közben elkészítjük a 2. réteget is. A mascarpone sajtot a cukorral és vanília kivonattal krémesre dolgozzuk. Rászórjuk a villával szétnyomkodott epret és elkeverjük. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy ez a réteg is jól lehűljön.%3
  5. A zselatinport kevés meleg vízben feloldjuk, érdemes a csomagoláson szereplő útmutató szerint eljárni. Nekem ehhez a mennyiséghez 2 evőkanál vízre volt szükségem.
  6. Az előkészített zselatinhoz kanalanként hozzáadjuk a kihűlt epres krémet. Amikor már a massza egységes, rákenjük a süteményre, majd ismét hűtőszekrénybe tesszük.
  7. Én 3 órát hagytam a hűtőszekrényben pihenni. A tortát eperrel, mentalevéllel, citromfű levéllel díszítettem.

Blogom: Dobrotydulinka