Epres túrógombóc mákkal

Egy újabb remek gyümölcsös főétel. A túrógombócot sokféleképpen el lehet készíteni, a mostani verzióban pedig búzadara helyett réteslisztet használtam. Az elkészült túrós tészta titka, hogy a használt túró kellően zsíros és darabos legyen, a tésztájába pedig tojássárga is került. Az elkészült tésztába pedig olyan gyümölcsöt csomagolunk, amilyet csak szeretnénk. Epret, áfonyát, barackot, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon az éléskamrában.

Hozzáadta:, 1.6.2017
Kategória: Főételek
Epres túrógombóc mákkal

Hozzávalók

500 gzsíros, darabos tehéntúró
1 bögre (250 ml)rétesliszt
2 dbtojás sárgája
1 kv. kanál
400 geper
70 gvaj
porcukor
darált mák (vagy más feltét)

Elkészítés menete

  1. A túrót, tojások sárgáját, sót és átszitált lisztet egy tálba tesszük. Tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha a tészta rugalmas és nem tapad. Ha kell, adhatunk hozzá még lisztet (a túró minősége és zsírossága befolyásolja a tészta állagát).
  2. A tésztát cipó alakúra formázzuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután a tésztát két részre osztjuk, és mindegyikből egy hosszabb hengert formázunk. A hengerekből késsel kis cikkeket vágunk, a cikkekből korongokat formázunk, és mindegyik közepére egy megmosott és szárazra törölt epret (vagy más gyümölcsöt) teszünk.
  3. Az epret a tésztával becsomagoljuk. A gombócokat forrásban lévő enyhén sós vízbe tesszük és kb. 6 percig főzzük.
  4. A gombócokat porcukorral és mákkal megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk.

Szerző: Nada I. (Rebeka)