Extra csokis csokikenyér
Az egyik legfinomabb csokis édesség, amit valaha készítettem. Tökéletesen puha, levegős, tele csokoládéval. Az alapja a minőségi étcsokoládé, amit még mandulaliszttel tettem még érdekesebbé, finomabbá. Már a sütés után is fogyaszthatjuk, de pár napot simán eláll. Akár tortaformában is süthetjük, de nekem a kenyérforma vált be.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 16.6.2021
Kategória: Desszertek, sütemények
ALAPANYAGOK
125 gétcsokoládé, legalább 60%
100 gvaj
3 dbnagyobb tojás
105 gporcukor
100 gmandulaliszt
35 grétesliszt
1/2 kv. kanálsütőpor
1/4 kv. kanálszódabikarbóna
csipetsó
Csokiöntet:
100 gétcsokoládé, legalább 50%
80 ghabtejszín
Szükségünk lesz még:
mandulaszirom és aprított dió díszítéshez, szóráshoz
- Előkészítjük a sütőformát, én 30x10 cm-eset használtam.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, az alját sütőpapírral kibéleljük, az oldalát vajjal kikenjük. Akár 18-20 cm átnérőjű torta sütőformát is használhatunk.
- A csokit és vajat gőzfürdő felett vagy mikróban felolvasztjuk. Óvatosan dolgozzunk, nem szabad a csokit odaégetni. Elkeverjük, kihűtjük.
- 3 evőkanálnyi porcukrot félreteszünk, a maradékot a tojássárgával habbá verjük.
- A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és sóval elkeverjük. A tojásfehérjét a félretett 3 evőkanál porcukorral habbá verjük.
- A tojássárgából készült habhoz hozzáadjuk a vajjal eldolgozott csokoládét. Hozzáadjuk a mandulalisztet és a lisztes keveréket is. Ezután kis adagokban beleforgatjuk a tojásfehérjét. A kapott tésztát beletesszük a sütőformába, majd pedig 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűteszttel győződünk meg arról, hogy a tészta átsült-e.
- A sütit kivesszük a sütőből és a formával együtt kihűtjük. Mikor kihűlt, kivesszük a formából, az oldalát óvatosan levágjuk.
- Az öntethez a csokoládét kockára törjük, edénybe tesszük, majd ráöntjük a forró tejszínt. Amikor a csoki már feloldódott, pár percig pihentetjük, majd ráöntjük a csokis kenyérre. A tetejét dióval és mandulaszirommal díszítjük.
- Ha hűtőbe tesszük, akkor tálalás előtt pár órával érdemes kivenni és szobahőmérsékletűre melegedve tálalni.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Extra čokoládový chlebíček.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Super leckeres Schokoladenbrot an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS