Fahéjas csiga mascarpone krémmel

A fahéjas csiga mascarpone krémmel a kelt tészták királynője. Szerintem ez lenne az ideális reggeli, az egyetlen baj vele, hogy nem tudok korán felkelni és elkészíteni ezt a finomságot. Szerencsére hévégéken gyakran ráveszem magam a sütésre, így a család sem marad le ezekről a pompás csigákról. A tészta puha és lágy (legalább másfél órát érdemes keleszteni, a megformált csigákat pedig minimun fél órát), a mascarpone krém pedig egyszerűen zseniális! Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 4.2.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fahéjas csiga mascarpone krémmel

Hozzávalók

Tészta (1 bögre = 250 ml):
1 bögrelangyos tej
1 dbtojás
1/3 bögreolvasztott vaj
3 ev. kanálvíz
1 kv. kanálvaníliaaroma
1 kv. kanálkristálycukor
3 és 1/3 bögrerétesliszt
3/4 kv. kanál
3 ev. kanálkristálycukor
2 kv. kanálszárított élesztő
Töltelék:
1 bögrenádcukor
4 kv. kanálőrölt fahéj
3 ev. kanálpuha vaj
Öntet:
3/4 bögreporcukor
1/2 kv. kanálvaníliaadoma
4 kv. kanáltej
2 ev. kanálmascarpone

Elkészítés menete

  1. Tészta:
    ½ bögre tejhez hozzáadjuk az 1 kávéskanál kristálycukrot és az élesztőt, majd megvárjuk, míg felfut. A maradék langyos tejhez hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a vaníliaaromát, a vizet, a felvert tojást, a sóval és cukorral elkevert lisztet, majd beleöntjük a kovászt. Tészta állagúva dolgozzuk, kendővel lefedjük, majd meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Én negyven fokon kelesztettem másfél órát.
  2. A megkelt tésztát 5-7 mm vastagságúra kinyújtjuk.
  3. Töltelék:
    A vajat a cukorral és a fahéjjal habosra verjük, majd megkenjük vele a tésztát.
  4. Az így elkészített tésztát felcsavarjuk, 3 cm vastag csíkokra vágjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre tesszük rá a csigákat, sütőpapírral lefedjük, majd 40 percig pihentetjük. Miután a csigák megkeltek, 190 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük őket. Amíg a csigák sülnek, nekiláthatunk az öntet elkészítéséhez.
  5. Öntet:
    A mascarpone sajtot a cukorral, tejjel és vaníliaaromával kikeverjük. Miután a csigák megsültek, megkenjük őket a krémmel, alufóliával pedig pár percre lefedjük.