Fahéjas csigák karamellás mártásban

A finom fahéjas csigák karamellás mártásban egy új dimenzióba varázsolják az ízlelőbimbókat. Készíteni is élvezet, imádom, ahogy a frissen sült fahéjas csiga illata bejárja a konyhát. Édes ínyencség, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ha nem szeretnénk a mártással bajlódni, a karamellizált sűrített tej is kiváló alternatíva.

Hozzáadta:, 12.9.2016
Kategória: Desszertek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Fahéjas csigák karamellás mártásban

Hozzávalók

300 grétesliszt
125 mltej
15 gfriss élesztő
1 dbtojás
2 ev. kanálvaj
½ kv. kanál
40 gvaj
2 kv. kanálfahéj
40 gbarnacukor
50 gkristálycukor
200 mlhabtejszín
100 gdió (kesu, pekándió)

Elkészítés menete

  1. Egy tálba beletesszük a lisztet. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és 15 percig állni hagyjuk. Ezután a liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a 2 evőkanál megolvasztott vajat, tojást és alaposan elkeverjük.
  2. Az elkészült tésztát egy liszttel beszórt nagyobb nyújtódeszkára rakjuk (legalább 35 x 25 cm). A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük vajjal (40 g), végül fahéjjal és barnacukorral megszórjuk. A tésztát feltekerjük és körülbelül 2.5 cm vastag cikkekre vágjuk.
  3. A csigákat sütőpapírral vagy zsiradékkal bevont tepsire tesszük, és 20-25 perc alatt 200 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.
  4. A diót egy serpenyőben megpirítjuk és kihűtjük, majd apróra vágjuk.
  5. Elkészítjük a karamellszószt. Ehhez egy edénybe szórjuk a cukrot (50 g) és karamellizáljuk. Miután a cukor már karamellizált, hozzáöntjük a tejszínt és folyamatos kevergetés mellett összefőzzük a karamellt a habtejszínnel.
  6. Az így elkészített karamellszósszal meglocsoljuk a fahéjas csigákat, majd a süteményt megszórjuk az apróra vágott dióval. Jó étvágyat!