TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Fahéjas fátyol kalács – édes esti nassoláshoz
Fahéjas fátyol kalács – édes esti nassoláshoz
Recept Fahéjas fátyol kalács – édes esti nassoláshoz
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Azt kell mondjam, ez az egyik legfinomabb és legjobb, foszlós, puha, édes, ízes kalács, amit valaha ettem. Igaz, nem a leggyorsabb az elkészítése, de abban biztos vagyok, hogy megéri a fáradozást! Túl sok hozzávaló nem kell, és talán az egyszerűségében rejlik a zsenialitása. A vaj és fahéjas cukor ennél a kelt tésztánál csodára képes! Ha valaki retteg az édestől, akkor bátran elkészítheti sós változatban is: pl. fűszeres vajjal és fokhagymával. Szerző: Mineralka

TopPetra TopPetra    ·   21.7.2018

Fahéjas fátyol kalács – édes esti nassoláshoz

Azt kell mondjam, ez az egyik legfinomabb és legjobb, foszlós, puha, édes, ízes kalács, amit valaha ettem. Igaz, nem a leggyorsabb az elkészítése, de abban biztos vagyok, hogy megéri a fáradozást! Túl sok hozzávaló nem kell, és talán az egyszerűségében rejlik a zsenialitása. A vaj és fahéjas cukor ennél a kelt tésztánál csodára képes! Ha valaki retteg az édestől, akkor bátran elkészítheti sós változatban is: pl. fűszeres vajjal és fokhagymával. Szerző: Mineralka

150 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
500 g
rétesliszt
1 csomag
élesztőpor
250 ml
tej
50 g
vaj
2 ev. kanál
kristálycukor
1/2 kv. kanál
2 db
tojás
4 db
fahéjas cukor
50 g
vaj (tészta megkenéséhez és a forma kikenéséhez)
1 db
tojássárga (megkenéshez)
Recept elkészítése
Nyomtatás
150 perc
Elkészítés
30 perc
Sütés/főzés
  1. Egy kevés tejhez cukrot adunk, elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját egy másik tálba tesszük (mindent a fahéjas cukron, vajon és tojássárgán kívül).
  3. Hozzáöntjük az élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk.
  4. Lefedjük, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, félbe vágjuk. Az egyiket 0,5 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tésztát négy azonos szélességű csíkra vágjuk, majd a négy részt egymásra pakoljuk (a vajjal megkent és fahéjjal megszórt fele mindig felfelé nézzen). Az így előkészített rakott fahéjas tésztát azonos méretűre vágjuk. Ügyeljünk arra, hogy az egyes adagok szélessége kb. a sütőforma magasságának 2/3 legyen. Ha a sütőforma 12 cm magas, akkor a tészta szélessége pl. 8 cm.
  5. A sütőformát kivajazzuk, majd ebbe pakoljuk bele a tésztaadagokat egészen addig, amíg teljesen meg nem telik a tésztával. Lefedjük és további egy órát kelesztjük.
  6. Ugyanígy járunk el a másik tésztaadaggal is.
  7. A tésztát közvetlenül a sütés előtt felvert tojássárgával megkenjük. 190 fokon 30 percig sütjük. A 20. percben, ha a tészta túl barna, sütőpapírral lefedhetjük és így fejezzük be a sütést.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása