Fahéjas fátyol kalács – édes esti nassoláshoz

Azt kell mondjam, ez az egyik legfinomabb és legjobb, foszlós, puha, édes, ízes kalács, amit valaha ettem. Igaz, nem a leggyorsabb az elkészítése, de abban biztos vagyok, hogy megéri a fáradozást! Túl sok hozzávaló nem kell, és talán az egyszerűségében rejlik a zsenialitása. A vaj és fahéjas cukor ennél a kelt tésztánál csodára képes! Ha valaki retteg az édestől, akkor bátran elkészítheti sós változatban is: pl. fűszeres vajjal és fokhagymával. Szerző: Mineralka

Hozzáadta:, 21.7.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Fahéjas fátyol kalács – édes esti nassoláshoz

Hozzávalók

500 grétesliszt
1 csomagélesztőpor
250 mltej
50 gvaj
2 ev. kanálkristálycukor
1/2 kv. kanál
2 dbtojás
4 dbfahéjas cukor
50 gvaj (tészta megkenéséhez és a forma kikenéséhez)
1 dbtojássárga (megkenéshez)

Elkészítés menete

  1. Egy kevés tejhez cukrot adunk, elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját egy másik tálba tesszük (mindent a fahéjas cukron, vajon és tojássárgán kívül).
  3. Hozzáöntjük az élesztőt, sima állagú tésztává gyúrjuk.
  4. Lefedjük, meleg helyen 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, félbe vágjuk. Az egyiket 0,5 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tésztát négy azonos szélességű csíkra vágjuk, majd a négy részt egymásra pakoljuk (a vajjal megkent és fahéjjal megszórt fele mindig felfelé nézzen). Az így előkészített rakott fahéjas tésztát azonos méretűre vágjuk. Ügyeljünk arra, hogy az egyes adagok szélessége kb. a sütőforma magasságának 2/3 legyen. Ha a sütőforma 12 cm magas, akkor a tészta szélessége pl. 8 cm.
  5. A sütőformát kivajazzuk, majd ebbe pakoljuk bele a tésztaadagokat egészen addig, amíg teljesen meg nem telik a tésztával. Lefedjük és további egy órát kelesztjük.
  6. Ugyanígy járunk el a másik tésztaadaggal is.
  7. A tésztát közvetlenül a sütés előtt felvert tojássárgával megkenjük. 190 fokon 30 percig sütjük. A 20. percben, ha a tészta túl barna, sütőpapírral lefedhetjük és így fejezzük be a sütést.