Fantasztikus ízes-krémes kocka

Egy pompás, ünnepi édesség nemcsak az ünnepi asztalra, hanem a mindennapokra is. A fantasztikus ízes-krémes kocka minden konyhában és ünnepen megállja a helyét. A tésztája lágy és puha, a két édes krém pedig felejthetetlenné teszi az édességet. Érdemes kipróbálni, biztos az egész család pillanatok alatt lecsap rá. Szépséghibája, hogy hidegen tálalva az igazi, így pár órát érdemes várni vele, miután a krémek és a díszítés is a helyére kerül. A várakozást mindenképp megéri, és csak arra leszünk figyelmesek, hogy a tál üres…

Hozzáadta:Babu27, 9.4.2017
Kategória: Desszertek, Sütemények
Fantasztikus ízes-krémes kocka

Hozzávalók

Tészta:
5 dbtojás
180 gkristálycukor
200 grétesliszt
1 ev. kanálvíz
2 ev. kanálkakaó
Meglocsoláshoz:
100 mltej
1 ev. kanálkristálycukor
1 csomagvaníliacukor
Krém:
1/2 ltej
100 gkristálycukor
5 dbtojás sárgája
5 ev. kanálbúzafinomliszt
200 gvaj
100 gporcukor
Tetejére:
5 dbtojásfehérje
200 gkristálycukor
1/2 dbcitrom
2-3 ev. kanálvíz

Elkészítés menete

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy 30x32 cm-es tepsit olajjal kikenünk, liszttel beszórunk.
  2. A lisztet a kakaóval elkeverjük, átszitáljuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a kristálycukrot és a vizet, végül a tojások sárgáját és a liszttel átszitált kakaót.
  3. A tésztát a tepsire tesszük, elegyengetjük. Kb. 30 percig sütjük az előmelegített sütőben.
  4. A megsült tésztát meglocsoljuk a tejes, cukros, vaníliacukros keverékkel.
  5. A krémhez a tejet feltesszük főni. Egy kisebb tálban a cukrot a tojássárgával elkeverjük, hozzáadunk egy kisebb merőkanálnyi tejet alaposan eldolgozzuk, végül belekeverjük a forró tejbe. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet és sűrű krémet főzünk, amit kihűtünk.
  6. A vajat a cukorral habosra verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a tejhez. A krémet a korpusz tetejére tesszük és elsimítjuk.
  7. Tetejére:
    Egy edényben 100 g cukrot 2-3 evőkanál vízzel elkezdünk forralni, és addig főzzük, amíg szirupot nem kapunk.
  8. A tojásfehérjéből 100 g cukorral kemény habot verünk (gőzfürdő felett), majd folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a forró szirupot. A tojáshabot szépen csillogós lesz. ezután belekeverjük a citrom levét.
  9. A tojáshabot rátesszük a tojássárgás krémre, majd fantáziánk szerint díszítjük – csokoládéval, kakaóval… Tálalás előtt a süteményt a hűtőben jól lehűtjük. Jó étvágyat!